6 situacija u kojima nikako ne bi trebalo da koristite sodu bikarbonu

Nije poželjno koristiti ovu magičnu namirnicu baš u svim prilikama

Često možete da čujete kako je soda bikarbona dobra za sve. Međutim, to je daleko od istine. U ovih šest situacija nikako nemojte da koristite tu namirnicu, jer možete samo da napravite problem.

Verovatno znate za brojne fenomenalne namene sode bikarbone koje prevazilaze njenu upotrebu u kulinarstvu.

Ova namirnica, između ostalog, može da vam pomogne u održavanju higijene u domaćinstvu i u negi lepote.

Međutim, u nekim situacijama je definitivno treba izbegavati.

Evo kada soda bikarbona nije idealno rešenje.

Gorušica

Da li često patite od gorušice? Soda bikarbona je u tim situacijama izuzetno efikasan lek protiv gorušice, ali ne treba preterivati. Ako vas često muče ovi problemi, ipak se obratite lekaru.

Foto-ilustracija: Profimedia

Suđe od aluminijuma

Iako je soda bikarbona odlična za čišćenje domaćinstva, nemojte je koristiti na posudama od aluminijuma. Može doći do neželjog dejstva i na posuđu se mogu pojaviti mrlje.

Neprijatni mirirsi u frižideru

Ako stavite samo otvorenu kesicu sode bikarbone u frižider ili je sipate u posudicu, neće biti tako delotvorna u neutralisanju neprijatnih mirisa. Za najbolji efekat je potrebno posuti sodu po poslužavniku i držati ga na jednoj polici frižidera. Međutim, tako ćete zauzeti veliku površinu u frižideru i biće manje mesta za druge namirnice.

Gašenje ulja

Verovatno znate da soda bikarbona može da vam posluži da ugasite zapaljeno ulje. Međutim, to nije jednostavan postupak. Čak i ako imate u blizini veliku količinu sode bikarbone, ne postoji sigurna razdaljina s koje biste mogli da pospete sodu po upaljenom tiganju ili šerpi. Zbog toga zaboravite na ovu ulogu sode bikarbone i nabavite efikasan aparat za gašenje požara koji će vam uvek biti pri ruci.

Foto: Pixabay.com

Čišćenje akni

Soda bikarbona ima brojne korisne primene u nezi tela. Međutim, s obzirom da je alkalna supstanca, ne preporučuje se u lečenju akni. Naime, soda eliminiše prirodne kiseline na koži, čime se stvaraju pogodni uslovi za širenje akni.

Zamena za prašak za pecivo

Možda deluju slično, ali soda bikarbona i prašak za pecivo nemaju isti efekat. Oba proizvoda stvaraju ugljen dioksid u određenim uslovima, čime daju odličnu teksturu pecivima. Međutim, soda bikarbona reaguje sa kiselinama koje se već nalaze u hrani. S druge strane, prašak za pecivo u sebi ima kiselinu. Zbog toga nisu dobra međusobna zamena.

(Telegraf.rs / stvarukusa.rs)