Ne bacajte hranu: Naučite razliku između "Upotrebljivo do" i "Najbolje upotrebiti do"
Kada je rok trajanja hrane u pitanju, često smo u dilemi
Procenjuje se da se u Evropskoj uniji baci 89 miliona tona jestivih prehrambenih proizvoda godišnje, a sve to bi moglo da se spreči ili makar smanji kada bismo znali razliku između "upotrebljivo do..." i "najbolje upotrebiti do...".
Nije isto kada na pakovanju piše jedno ili drugo, a evo koje je pravo značenje ova dva izraza i na šta treba obratiti pažnju.
“Najbolje upotrebiti do…”
Ovom oznakom proizvođači označavaju datum do kada hrana zadržava svoj očekivani kvalitet, ali nakon koga je i dalje bezbedna za korišćenje, ukoliko su poštovana uputstva za skladištenje i ukoliko pakovanje nije oštećeno, saopštili su iz Asocijacije potrošača Srbije.
Posle navedenog datuma, hrana može početi da gubi ukus i teksturu. Na taj način su označeni rashlađeni, smrznuti, sušeni proizvodi poput testenina i pirinča i konzervisane namirnice. Peciva i pekarski proizvodi nose datume do kada su sveži, a nije reč o bezbednosti nego o kvalitetu, kad se hrana ubajati.
“Upotrebljivo do…”
Ove reči označavaju datum do kojeg hrana može bezbedno da se koristi. Obično je u pitanju hrana koja je sa mikrobiološkog stanovišta brzo kvarljiva i koja nakon kraćeg vremenskog perioda može da predstavlja neposrednu opasnost za zdravlje ljudi. Nakon datuma označenog za rok trajanja reči ne bi trebalo konzumirati hranu. Sa tom hranom treba rukovati veoma pažljivo. U nju spadaju riba, mlečni proizvodi, meso i živina.
Važno je pratiti uputstva za čuvanje namirnica o temperaturi, svetlosti i vlažnosti. Na upakovanim proizvodima morao bi da stoji i rok trajanja hrane nakon otvaranja pakovanja, a kupcima se preporučuje da provere da li je pakovanje oštećeno.
(Telegraf.rs/stvarukusa.rs)