Da li se sve to jede? Koliko su semenke iz jabuke opasne po naše zdravlje, a koliko one iz lubenice

Uopšte ne znamo ko je odredio neka pravila o tome kako treba jesti pojedine namirnice

Dok pojedini ljudi jabuku jedu zajedno sa semenkama, drugi smatraju da to nije zdravo, a mišljenja su oprečna kad je reč o jestivosti određenih delova namirnica.

Evo za koja pravil asmo mi čuli da važe kada su pojedine namirnice u pitanju.

Srž jabuke

Treba li jesti srž jabuke. Foto: Pixabay.com

Činjenica je da se u semenom delu jabuke nalazi supstanca amigdalin, koja se u ljudskom telu razgrađuje u otrovnu cijanovodoničnu kiselinu. Međutim, praktično je nemoguće da se pojede toliko jabuka da doza bude štetna i opasna po čoveka.

Peteljka paradajza

Zeleni deo paradajza spravom se uklanja jer sadrži otrovni alkaloid, po imenu solanin. Pri tom i ovde kao i za srž jabuke važi jednostavno pravilo: Za toksičnu reakciju u organizmu trebalo bi da se pojedu velike količine zelenog dela paradajza.

Zagorele namirnice

Izgoreli deo namirnice je otrovan i pouzdano je dokazano da izaziva rak. Zbog toga zagorela mesta na namirnicama treba sasvim ukloniti.

Stabljika brokolija

Jedite celu stabljiku brokolija. Foto: Pixabay.com

Mnogi koriste samo zelene ružice dok ostatak ploda bacaju, a ne mora da bude tako. Stabljiku možete da oljuštite i isečete na kriške ili trake. I taj deo kuvajte s ostatkom. Ako kuvate ceo plod, zasecite stabljiku.

Kožica kobasica

Kožica većine kobasica, bele na primer, po pravilu se ne jede. Isto važi i za krvavice i kobasice sa džigericom. Često se na pakovanju kobasice navodi od čega je kožica i da li sme da se jede.

Koštice lubenice

To je stvar ukusa. Ne postoji opasnost u konzumiranju lubenice zajedno sa semenkama. U mnogim zemljama seme je čak i delikates kao i seme bundeve ili suncokreta, prži se i soli i koristi kao dodatak jelima.

Kora bundeve

Foto: Pixabay.com

Po pravilu se ljušte sve vrste bundeve. Jedini izuzetak je hokaido bundeva. Njena kora se jede zajedno sa mesnatim delom ploda kad se skuva u vodi.

Kora smokve

Pojedini ljudi jedu samo srce smokve kašičicom. Međutim, smokva može da se jede i sa korom, recimo kad se obloži pršutom kao predjelo. Kao i sve vrste voća, i u ovom slučaju treba dobro oprati voće.

Kora tvrdog sira

Ako ste sigurni da nije tretiran hemijski, jedite i koru. A ako sumnjate, odsecite koru – može da bude od plastike ili sa bakterijama i supstancama za konzervisanje.

(Telegraf.rs/stvarukusa.rs)