Da li se sve to jede? Koliko su semenke iz jabuke opasne po naše zdravlje, a koliko one iz lubenice
Uopšte ne znamo ko je odredio neka pravila o tome kako treba jesti pojedine namirnice
Dok pojedini ljudi jabuku jedu zajedno sa semenkama, drugi smatraju da to nije zdravo, a mišljenja su oprečna kad je reč o jestivosti određenih delova namirnica.
Evo za koja pravil asmo mi čuli da važe kada su pojedine namirnice u pitanju.
Srž jabuke
Činjenica je da se u semenom delu jabuke nalazi supstanca amigdalin, koja se u ljudskom telu razgrađuje u otrovnu cijanovodoničnu kiselinu. Međutim, praktično je nemoguće da se pojede toliko jabuka da doza bude štetna i opasna po čoveka.
Peteljka paradajza
Zeleni deo paradajza spravom se uklanja jer sadrži otrovni alkaloid, po imenu solanin. Pri tom i ovde kao i za srž jabuke važi jednostavno pravilo: Za toksičnu reakciju u organizmu trebalo bi da se pojedu velike količine zelenog dela paradajza.
Zagorele namirnice
Izgoreli deo namirnice je otrovan i pouzdano je dokazano da izaziva rak. Zbog toga zagorela mesta na namirnicama treba sasvim ukloniti.
Stabljika brokolija
Mnogi koriste samo zelene ružice dok ostatak ploda bacaju, a ne mora da bude tako. Stabljiku možete da oljuštite i isečete na kriške ili trake. I taj deo kuvajte s ostatkom. Ako kuvate ceo plod, zasecite stabljiku.
Kožica kobasica
Kožica većine kobasica, bele na primer, po pravilu se ne jede. Isto važi i za krvavice i kobasice sa džigericom. Često se na pakovanju kobasice navodi od čega je kožica i da li sme da se jede.
To je stvar ukusa. Ne postoji opasnost u konzumiranju lubenice zajedno sa semenkama. U mnogim zemljama seme je čak i delikates kao i seme bundeve ili suncokreta, prži se i soli i koristi kao dodatak jelima.
Kora bundeve
Po pravilu se ljušte sve vrste bundeve. Jedini izuzetak je hokaido bundeva. Njena kora se jede zajedno sa mesnatim delom ploda kad se skuva u vodi.
Kora smokve
Pojedini ljudi jedu samo srce smokve kašičicom. Međutim, smokva može da se jede i sa korom, recimo kad se obloži pršutom kao predjelo. Kao i sve vrste voća, i u ovom slučaju treba dobro oprati voće.
Kora tvrdog sira
Ako ste sigurni da nije tretiran hemijski, jedite i koru. A ako sumnjate, odsecite koru – može da bude od plastike ili sa bakterijama i supstancama za konzervisanje.
(Telegraf.rs/stvarukusa.rs)