Evo zašto lager s pravom nosi titulu kralja piva u Srbiji

Sve što morate da znate o najpopularnijem pivu u Srbiji

Ponekada nema ničeg boljeg od hladnog piva posle napornog dana. Međutim, danas je izbor različitih vrsta piva veći nego ikada.

Zbog toga odabir pravog piva može biti znatno teži nego što smo to mislili pre ulaska u prodavnicu.

Zato je za svakog ko uživa u pivu veoma važno da zna razliku između dva najosnovnija i najprisutnija tipa ovog zlatnog napitka - lagera  i ejla.

Ejl i Lager su dva tipa piva koja se dobijaju od žitarica. A najveća razlika u proizvodnji ova dva piva odnosi se na temperaturu na kojoj se vrši fermentacija.

Od ova dva, u Srbiji je prisutniji lager i zato ćemo mu posvetiti pažnju koju zaslužuje i otkriti zašto je "kralj" piva.

Šta je lager?

Foto: PIxabay.com

Priča o ovoj vrsti piva kreće u Srednjem veku kada su bavarski pivari otkrili da njihovo pivo (ejl) nastavlja da fermentiše kada ga tokom zime sklone u pećine. Rezultat te dodatne fermentacije bilo je značajno bolje pivo lepšeg ukusa.

Ipak, za ovaj unapređeni kvalitet bio je potreban i dodatan trud majstora za pivo jer je za lager, koji fermentiše na 4 stepena Celzijusa, potrebno gotovo duplo više vremena da bude gotov u poređenju sa ejlom koji fermentiše na 15 stepeni Celzijusa.

Ipak, dodatni trud itekako se isplatio.

Zahvaljujući svom osvežavajućem i svežem ukusu, danas se lager piva nalaze u samom vrhu najpopularnijih piva u svetu.

Ništa drugačije nije ni u Srbiji gde se lager piva redovno konzumiraju, a možda najpopularnije je svakako Jelen pivo koje je svoju tradiciju započelo davne 1756. godine u Apatinskoj pivari.Jelen pivo spada u grupu pale lagera. U pitanju su piva čistog ukusa sa blagom aromom hmelja.

Najbolje od svega, Jelen pivo je potpuno prirodno jer mu nisu potrebni nikakvi konzervansi zbog prisustva alkohola i hmelja.

Foto: Promo

A baš kao što su to radili drevni nemački i češki majstori piva, i Jelen pivo prati stroga pravila koja garantuju prepoznatljivu aromu praćenu prijatnom gorčinom, što mu daje jedinstven, osvežavajući ukus. Njegova pena lagano ispušta prepoznatljivo blagu aromu hmelja dok je pun ukus podržan suptilnom notom prijatne gorčine i blagom gaziranošću.

Međutim, za stručnjake u apatinskoj pivari, razlika između lagera i ejla ne svodi se samo na kako pivo izgleda, miriše i kakvog je ukusa. Za njih je razlika znatno dublja.

U pitanju nije boja, ukus ili aroma. Prosto rečeno, lager piva koriste potpuno drugačiju vrstu kvasca tokom fermentacije.

Ali krenimo od samog početka.

Evo kako nastaje lager pivo i zbog čega je zaista pravi kralj

Foto: Promo

Proizvodnja Jelen piva započinje u varioni ili „srcu Apatinske pivare“. Ova faza započinje mlevenjem slada uz postepeno dodavanje vode i stalno zagrevanje.  Mešavina mlevenog slada i vode zagreva se pažljivo biranim tehnološkim postupkom dajući kominu. Komini se potom dodaje hmelj, veoma bitan za aromu piva. Proizvod koji napušta varionu naziva se sladovina.Sladovini se dodaje pivski kvasac koji  započinje vrenje, pod kontrolisanim pritiskom i temperaturom koji su ključni za kvalitetno lager pivo.

Nakon procesa vrenja, kvasac se izdvaja iz piva i tzv. mlado pivo ide na odležavanje. Period odležavanja piva bitno utiče na kvalitet piva i svaka pivara ga čuva u potpunoj tajnosti. Kada je pivo dovoljno odležalo, pristupa se završnoj fazi proizvodnje, filtraciji. Profiltrirano pivo se čuva u tankovima pod pritiskom do momenta istakanja u jednu od mnogobrojnih tipova ambalaža.

Bez obzira na to na koju se ambalažu odlučite, ukus i aroma Jelen piva će uvek biti istog, beskompromisnog kvaliteta koji svi ljubitelji piva odlično poznaju nakon prvog gutljaja i koji čini lager zaista kraljem svih piva.

A bez obzira na to koje je godišnje doba kada ga kupe, iskusni ljubitelji Jelen piva znaju da je ga je idealno služiti na temperaturi od 3 do 5 C° kako bi zadržalo pun ukus, kao u trenutku  kad je izašlo iz pivare.

(Telegraf.rs/PR)