Evo zašto su pistaći toliko skupi - i zbog čega im cena nikada neće biti niža
Pistaći koštaju kao pravo blago, ali za to postoji nekoliko veoma dobrih razloga
Pistaći spadaju u omiljene orašaste plodove. Njihova prepoznatljiva zelena boja krasi gotovo sve - od salata, pa do kolača, a podjednako su ukusni i kada ih grickamo same.
Ali jednu stvar ljubitelji pistaća teško mogu da svare - njihovu cenu.
Pistaći su znatno skuplji od drugih orašastih plodova kao što su bademi, orasi ili kikiriki, ali zato nude ukus koji je nemoguće opisati i gotovo da ne postoji sličan sastojak poput njih.
Ipak, za ovu razliku u ceni ne postoji jedan, već je tu više odličnih razloga.
Gaje se samo na nekoliko mesta na svetu
Drveće pistaća je otporno i može da preživi suvu zemlju i promenljivo vreme, ali ipak postoje dva uslova od kojih zavisi sve - hladne zime i duga leta sa niskom vlažnošću za sazrevanje ploda.
Zbog toga se pistaći masovno gaje na samo tri lokacije, u Turskoj, Iranu i Kaliforniji. A samim tim, postoji ograničena količina pistaća koje je moguće prodati.
Potrebno je vreme da drveće pistaća sazri
Čak i kada pronađete savršenu lokaciju za svoj vrt pistaća, drveće neće početi da ih proizvodi istog trenutka. Zapravo, potrebno je 6 do 7 godina da drvo počne da proizvodi plodove, a 15 do 20 da dostigne svoj maksimalni kapacitet.
Svako drvo ne proizvodi previše pistaća
Kada je dobra godina, svako drvo proizvede oko 22 kilograma pistaća.
I to se dešava svake druge godine
Drveće pistaća funkcioniše u dvogodišnjim ciklusima, što znači da nakon godine sa velikim prinosom pistaća, dolazi godina sa znatno manjim.
Drugim rečima, drveće svake druge godine ostvaruje svoj pun potencijal.
Sortiranje moraju da rade ljudi, a ne mašine
Kada napokon dobijete zrele pistaće, oni moraju da budu ručno sortirani pošto se mnogi izgube zbog buđi i gorkog ukusa. Ovaj posao je previše delikatan da bi ga obavljala mašina.
Drugim rečima, uzgajanje pistaća je naporan i komplesan proces koji ne nudi prilike za prečice, a samim tim i njihova cena oslikava sav trud koji je u njih uložen.
VIDEO: Pica đevrek - omiljeni specijalitet na drugačiji način:
(Telegraf.rs)