Crveno, belo ili roze: Od kog vina više boli glava i koje izaziva teži mamurluk?

Ko god je imao mamurluk od vina pamti ga - i to veoma dobro

Neizbežno je popiti koju čašicu više u novogodišnjoj noći, a ljubitelji vina jednostavno ne mogu da odole, a da ne popiju još jednu čašu svog omiljenog pića.

Kada pijete vino morate da imate na umu da ne izazivaju sve vrste vina isti mamurluk. Ima i te kako velike razlike da li se napijete od belog ili crnog ili rose vina.

Šampanjac je obavezan na proslavi Nove godine. Foto: Telegraf

Dok se neki žale da ih je glava ubijala od bolova nakon burne noći, drugi se žale da su imali problema sa kiselinom u želucu nakon ispijanja belog vina. Ono po čemu se ova vina razlikuju, a što je glavni uzrok za mamurluk jeste količina kongenera. On utiče na boju vina i ukus, a što ga je viš eu nekom piću alkohol je tamniji.

To predstavlja toksični nusproizvod procesa fermentacije koji se zadržava u našem telu i čini da budemo mamurni jutro posle. Ukoliko se oslonimo na ovu logiku, crno vino koje je mnogo tamnije od belog učiniće da se osećate gore i kao da vas je kamion pregazio. To nije slučaj sa belim vinom.

Iako je veliki broj i onih koji su imali užasno težak mamurluk i od svetlih pića, najbolji način da izbegnete mamurluk jeste da znate kada da stanete. Na mamurluk utiče količina alkohola koji ste popili, da li ste mešali nekoliko vrsti pića, koliko brzo ste pili alkohol i koliko dobro vaše telo i metabolizam prerađuju alkohol.

Svetlija pića su bolja od tamnijih. Foto: Pixabay.com

Ako želite da izbegnete mamurluk, prestanite da pijete iz dosade i reda radi. Ukoliko biste voleli malo da se opustite, onda se bolje odlučite za svetlija pića i unosite dosta vode dok pijete alkohol. Što više vode popijete to bolje jer alkohol dovodi do dehidratacije pa vam mučan mamurluk ne gine.

Ukoliko vam je omiljeno crveno vino, birajte ona sa manje alkohola od 12,5 do 13,5 odsto alkohola, sorte Tempranillo, Cabernet Sauvignon i Mourvedre.

(Telegraf.rs/cosmopolitan.com)