Jabuke u prodavnici mogu da budu stare i do 10 meseci. Evo kako da izaberete one najsvežije
Bitno je da unosite sveže voće i povrće, pa vam dajemo rešenje za sve češći problem koji se sreće u supermarketima
Verovali ili ne, moguće je da kupujete jabuke koje su stare čak godinu dana. Evo kako da prepoznate sveže jabuke i da se hranite što zdravije moguće.
Sigurno je svako od vas kupio voće koje se pokvarilo posle dan-dva. Ali vam se za jabuke uvek čini da traju večno.
E, pa u tome je fora.
Ovo voće može da izgleda veoma zdravo i kao da je tek ubrano, a ustvari je bilo skladišteno gotovo godinu dana.
Imajući u vidu da neprskane jabuke mogu da traju samo nekoliko nedelja, postavlja se pitanje čime se tretiraju ove namirnice da bi toliko dugo izdržale.
- Pored insekticida i fungicida, pri uzgajanju jabuka se koriste i neki drugi pesticidi. Neki proizvođači dodaju i prehrambeni vosak koji se sastoji od masnih kiselina i alkohola - objašnjava Aleks Formjuzis, potpredsednik odbora za komunikacije radne grupe za ekologiju iz SAD.
Pri skladištenju jabuka, one se premazuju tim voskom da bi što duže trajale, jer je veliki put od proizvođača do potrošača, a ne treba zaboraviti ni transport. Problem je što nekada ovaj vosak sadrži i fungicide da bi se obezbedila dugotrajnost.
Proizvođači, takođe, kontrolišu vazduh u skladišima da bi namirnice duže opstale. Na taj način, jabuka koja je ubrana u septembru, može da bude sveža i u avgustu sledeće godine.
Ipak, hrana se proverava pre nego što dođe do potrošača, pa to uliva neko poverenje među konzumentima.
Ako i dalje sumnjate u to da li je jabuka sveža kad je kupujete, onda obavezno proverite da li je masna. Protrljajte je između suvih dlanova i ako osetite i trunku masnoće zaputite se na pijacu.
(Telegraf.rs / wellandgood.com)