Jabuke u prodavnici mogu da budu stare i do 10 meseci. Evo kako da izaberete one najsvežije

Bitno je da unosite sveže voće i povrće, pa vam dajemo rešenje za sve češći problem koji se sreće u supermarketima

Verovali ili ne, moguće je da kupujete jabuke koje su stare čak godinu dana. Evo kako da prepoznate sveže jabuke i da se hranite što zdravije moguće.

Sigurno je svako od vas kupio voće koje se pokvarilo posle dan-dva. Ali vam se za jabuke uvek čini da traju večno.

E, pa u tome je fora.

Ovo voće može da izgleda veoma zdravo i kao da je tek ubrano, a ustvari je bilo skladišteno gotovo godinu dana.

Imajući u vidu da neprskane jabuke mogu da traju samo nekoliko nedelja, postavlja se pitanje čime se tretiraju ove namirnice da bi toliko dugo izdržale.

- Pored insekticida i fungicida, pri uzgajanju jabuka se koriste i neki drugi pesticidi. Neki proizvođači dodaju i prehrambeni vosak koji se sastoji od masnih kiselina i alkohola - objašnjava Aleks Formjuzis, potpredsednik odbora za komunikacije radne grupe za ekologiju iz SAD.

Foto: Pixabay.com

Pri skladištenju jabuka, one se premazuju tim voskom da bi što duže trajale, jer je veliki put od proizvođača do potrošača, a ne treba zaboraviti ni transport. Problem je što nekada ovaj vosak sadrži i fungicide da bi se obezbedila dugotrajnost.

Proizvođači, takođe, kontrolišu vazduh u skladišima da bi namirnice duže opstale. Na taj način, jabuka koja je ubrana u septembru, može da bude sveža i u avgustu sledeće godine.

Ipak, hrana se proverava pre nego što dođe do potrošača, pa to uliva neko poverenje među konzumentima.

Ako i dalje sumnjate u to da li je jabuka sveža kad je kupujete, onda obavezno proverite da li je masna. Protrljajte je između suvih dlanova i ako osetite i trunku masnoće zaputite se na pijacu.

(Telegraf.rs / wellandgood.com)