Evo u čemu je razlika između srpske i grčke: Ovako se pravi najbolja musaka na svetu

Miris musake sve nas vraća u bezbrižno detinjstvo

Ono što nas uvek fascinira kod ovog jela jeste što postoje mnoge varijacije recepta, a jedan od najkonkurentnijih srpskom tradicionalnom receptu jeste grčki recept za musaku.

Umesto krompira Grci koriste kriške patlidžana, a kada je u pitanju meso oni umesto svinjetine i govedine preferiraju jagnjetinu i kozje meso. U prvom planu im je umak od paradajza i mesa, ali i bešamel sos koji daje sočnost celom jelu. Ono što nas je sve iznenadilo jeste da u originalnom receptu za musaku nema nijednog komadića krompira, iako se on može dodati.

Sve što vam treba da napravite originalnu i aromatičnu musaku na grčki način je sledeće: 2-3 srednje velika patlidžana, biljno ulje za prženje. Za mesni sos vam treba: 500 grama mlevenog mesa, 400 grama paradjz pirea, 250 ml supe, jedna kašičica aleve paprike, 1 crni luk, 2-3 češnja belog luka, 1 kašičica šećera, 1 kašičica cimeta, 1 kašičica tamjana, 2 kašike maslinovog ulja, prsohvat svežeg peršuna, bosiljka, so i biber po želji.

Za bešamel umak vam je potrebno: 700 ml mleka, 150 grama rendanog parmezana, 100 grama maslaca, 100 grama brašna, prsohvat muskantnog oraščića, so i biber po želji.

Narežite patlidžan po dužini na kriške debljine oko 1 centimetar. Dobro posolite s obe strane i pustite da odstoji u vodi oko 30 minuta. Ocedite višak vode vode iz patlidžana i prosušite ga na papiru. Ispržite ga na vrućem ulju dok ne dobije zlatno-žutu boju. Stavite opet paradajz na papir da upije višak ulja. U isto vreme spremite umak od mesa, koji ćete kuvati na laganoj vatri dok se malo ne zgusne. Na kraju kuvanja dodajte mu bosiljak i peršun, a onda pristupite spremanju bešamela.

Kad se ovaj umak dobro ukuva i zgusne, složite musaku na sledeći način: dno vatrostalne činije prelijke s malo mesnog umaka, a preko njega stavite kriške prženog paradajza. Nastavite tako da slažete dok ne potrošite sve sastojke. Na kraju prelijte sve bešamel sososm. Stavite sve u peć koju ste zagrejali na 180 stepeni i pecite oko 35 minuta. Musaku služite uz neku od sezonskih salata ili u z neki dobar sir.

(Telegraf.rs/punkufer.dnevnik.hr)