Postoji samo jedno mesto! Konačno otkriveno gde zaista treba da držite čokoladu
Da li je bolje u frižideru ili na sobnoj temperaturi? Mišljenja su brojna, ali samo jedan način je najbolji
I dok neki kažu da je čokoladu najbolje držati u frižideru (kako bi se održala svežina i sprečilo topljenje) mnogi kažu da je sobna temperatura preporučljivija. A šta kažu stručnjaci?
Nikad brže, nikad lakše! Evo kako da očistite jastuke u jednom potezu
Moramo priznati da ne postoji ispravan ili pogrešan način, ali postoji razlika...
Razlike u ukusu i strukturi
Kada čokoladu držite u frižideru, ona se neće otopiti, postaće hrskavija, ali će zbog niske temperature dobiti bele mrljice na površini. U suprotnom, kada stoji na sobnoj temperaturi, za razliku od frižidera, ona će biti mekša pa će samim tim imati kremastiji ukus.
I dok u Australiji proizvođači čokolade dodaju jedan poseban sastojak koji sprečava da se čokolada otopi na visokim temperaturama, u drugim zemljama je nepotreban jer kod nas nikada nisu tolike vrućine.
- To je dokaz da čokoladu treba držati u kuhinjskom ormariću, problem rešen. - zaključila je Anđela Bišop iz "Studija Ten".
Podsetićemo da je holandski ekspert za čokoladu Luk Ove Smit rekao za magazin"Staf" (Stuff) da čokoladu ne treba odlagati u frižider, čak i kada su velike vrućine. Razlog? Zato što ona gubi aromu, odnosno ne oslobađa ukuse.
Najbolje je da je čuvate na "hladnom, tamnom i suvom mestu", a prilikom velikih vrućina je možete nakratko odložiti u frižider.
(Telegraf.rs / Izvor: superzena.b92.net)