Celog života pečete krompir pogrešno i pravite fatalnu grešku zbog koje nikad nije savršen - poznati kuvar otkriva potez koji to rešava
Savršeno pečeni krompir je cilj svake domaćice i neizostavni prilog svakom porodičnom ručku
Ne možemo da zamislimo nedeljni ručak bez pečenog krompira, ali veliki broj domaćica pogrešno sprema ovaj prilog samo zbog jedne velike greške koju često previđamo.
Ništa gore od prepečenog krompira, ili onog koji je previše kuvan. Vrhunski kuvar iz Australije Kalum Han otkrio je da najveći broj domaćica, ali i profesionalnih kuvara, pravi najveću grešku u kuhinji pri spremanju krompira.
On je zbog toga odlučio da podeli svoju tajnu sa svima nama.
On savetuje da krompire koje pečemo izvadimo iz rerne pre nego oni budu skroz pečeni.
- Hrana nastavlja da se kuva i peče i pošto je sklonite sa vatre ili izvadite iz rerne, bilo da je u pitanju meso, rižoto ili jaje. Skinete hranu sa vatre malo pošto ona bude spremna, objašnjava on.
Dodaje da je krompir neophodno delimičko kuvati 10 minuta u slanoj vodi pre nego ga stavimo u rernu. Treba pažljivo ukloniti višak vode i staviti krompir u posudu za pečenje.
- Kada ovako poređate krompir, onda izlažete veću površinu krompira pečenju i toplota može da struji između komadića što će ga učiniti savršeno hrskavim, objašnjava poznati kuvar.
Njegov recept podrazumeva da dodate krompiru malo začina i maslinovog ulja i stavite na pečenje u rernu koja je zagrejana na 200 stepeni. Savetovao je domaćicama da ne budu škrte na začinima već da dodaju što više aromatičnih sastojaka.
VIDEO Ovom malom je svejedno kako se krompir peče:
(Telegraf.rs/dailystar.co.uk)