Čitav život jedete suši pogrešno, postoji samo jedan pravi način

Ovako se tradicionalno u Japanu jede suši, kaže se da mu je tako ukus bolji i da se tako odaje poštovanje i priznanje kuvaru koji ga je spremio

Suši (Sushi) je tradicionalno japansko jelo pripremljeno od kuvanog pirinča, začinjeno sirćetom, a često se servira sa sirovom ili dimljenom ribom. Sama sirova riba u listićima se zove sašimi, iako je to potpuno drugačije jelo, često se meša sa sušijem.

Suši, koji se servira zamotan u listove sušene morske trave (nori) se naziva makizuši (makizushi), dok se mali paketići prženog tofua punjeni sa pirinčom nazivaju inarizuši (inarizushi).

Zašto nam opada kosa kad smo na dijeti, i kako da to sprečimo?

Ako vam sve ovo zvuči čudno, da vidite kakvo vam trek predznanje treba za pravilno jedenje sušija.

Originalni oblik sušija, danas poznatiji kao narezuši, prvi put je napravljen u Jugoistočnoj Aziji. Kasnije se način pripreme širi do južne Kine, da bi naposletku došao i do Japana. Sam naziv suši, vodi poreklo od arhaičnog gramatičkog oblika koji više nije u upotrebi; bukvalno se prevodi kao - kiselog ukusa.

Najstariji oblik sušija u Japanu (narezuši) i dalje liči na prvobitni oblik pravljenja; gde se riba fermentiše tako što bude zamotana kiselim pirinčem. Ovim postupkom se proteini ribe razgrade u na prostije delove svoje građe, aminokiseline.

Savremeni japanski suši se razlikuje od starijih oblika i po tome što se riba nakon fermentacije u lakto-fermentisanom pirinču vadila iz njega i jela sama, a pirinač bacao. Početkom Muromači perioda (1336–1573), počelo se sa dodavanjem pirinčanog sirćeta radi poboljšanja ukusa i bolje prezervacije hrane.

Trik od samo 3 sekunde će izbrisati sve godine sa vašeg lica

Ovim sirćetom se isticala kiselost pirinča, produžavajući mu rok trajanja, ali i skraćujući vreme procesa same fermentacije; da bi se na kraju ovaj postupak fermentisanja potpuno izbacio iz upotrebe.

Moderni oblik sušija stvorio je Hanaja Johej na kraju Edo perioda u gradu Edo. Ovakav vid sušija je preteča savremenog oblika fast fuda, koji nije bio fermentisan i spreman za jelo i van objekta gde je skuvan.

Suši je u Srbiju stigao relativno kasno, ali od svog samog dolaska je postao prilično popularan i čest je gost na večerama. Međutim, malo je ljudi koji znaju kako se on pravilno jede i većina će napraviti potpuno istu grešku, koja poprilično kvari sam ukus sušija.

Najpoznatiji svetski majstor sušija Nobujuki Nobu Macuhiza i vlasnik lanca restorana "Nobu" u Americi je otkrio pravilan način na koji se jede suši u Japanu

Suši majstor Nobu, koji je čak i prijatelj poznatog glumca Roberta De Nira je preporučio ljubiteljima sušija da suši podižu rukama i da koriste štapiće. On je otkrio da je to najbolji način za umakanje sušija u soja sosu koji se nikada ne sme mešati sa vasabijem. Nobu je preporučio ljubiteljima sušija da kada god mogu jedu prstima.

- Ako vam se ne dopada miris ribe, ljudi mogu da koriste štapiće, ali mi se sviđa kada ljudi jedu suši prstima jer ga kuvari prave prstima i srcem. Tako da biste trebali da ga jedete prstima. - rekao je Nobu.

(Telegraf.rs / D.V)