Zašto obavezno treba da stavite malo sode bikarbone u slanik?
Ovaj trik je toliko koristan da će vam biti žao što niste ranije čuli za njega
Nije često da čujete da osoba koja je osmislila ovu nezamenljivu kuhinjsku alatku dobije priznanje koje zaslužuje, ali morate priznati da vam slanik u mnogome olakšava život iako nikad ne razmišljate o tome. Beli prah koji baš svaka kuća ima je mnogo više od onoga što se čini.
Ne zabroravite da je so jedini izvor joda koji konstantno unosite u organizam, a soda bikarbona ima razna pozitivna dejstva na organizam.
Iako znate da soda bikarbona može da se korsiti u tretmanima za lepotu, za izbeljivanje zuba, jačanje zdravlje, poliranje srebra, verovatno niste znali da može da vas spasi i od kristalizacije i zgrušnjavanja soli u slanicima. Sve što je potrebno je da u slanik sipate malo sode bikarbone i so, pa da izmućkate.
So se zgrušnjava zbog vlage i može se desiti da vam se u slaniku stvore krupni kristali ili da se oko otvora kroz koji so izlazi naprave kristalne rešetke. Zbog toga so ne može da izlazi, a uobičajeno rešene da otvarate slanik ili da ga uporno mućkate, može postati daleko lakše ako primenite ovaj trik. Kada u so ubacite malo sode bikarbone, vlaga neće dospevati do zrnaca soli i neće se stvarati gromuljice, jer soda apsorbuje vlagu.
Samo vodite računa o tome koliko sode bikarbone stavljate, na jedan slanik vam je dovoljna jedna kašičica. Osim toga, soda bikarbona vas može spasti i ostale vlage koja vas muči, samo je pospite po mestima gde vam se vlaga nakuplja i ona će upijati viškove tečnosti.
(Telegraf.rs / tiphero.com)