Ručak za studentski budžet: Ove obroke možete spremiti sa samo 250 dinara u džepu

Kad nemate vremena da odete do menze, ispobajte ove slasne đakonije

U finansijski najugroženije skupine spadaju studenti, a upravo ovoj skupini je osigurano pravo na subvencionirane obroke u menzama. Ali, šta kada nemate vremena da odete do menze, a u novčaniku imate svega par stotina dinara?

Redovno vam zagori pegla dok peglate? Najlakši trik kako da je očistite u jednom potezu (VIDEO)

Evo nekoliko recepata koji par jeftinih namirnica mogu pretvoriti u ukusan obrok. Ovi recepti su pisani za jednu osobu, ali uvek ih možete podeliti sa cimerima i docimerima.

1. Špageti Milaneze sa šunkom

Nema onoga ko nije čuo za špagete sa Bolonjez sosm: malo paradajza, mlevene junetine, začina i dobijate savršeni umak koji svi obožavaju. Jeftinija verzija bez mesa bio bi Milaneze sos, a možete ga napraviti sa malo šunke.

Od sastojaka vam je potrebno sledeće: 100 g šunke za pizzu, glavica crnog luka, konzerva pelata ili sok od paradajza, kašičica bosiljka (može i origana ili mešavine mediteranskih začina), so, biberi 200 g testenine.

Priprema:

1. Propržite glavicu seckanog luka, a potom dodajte paradajz sos, so i biber ili neki od navedenih biljnih začina.

2. Pržite 15-ak minuta, a potom ubacite šunku i sve dodatno propržite,  još 2-3 minuta.

3. Poslužite uz kuvane špagete ili neku drugu testeninu.

2. Pljeskavice od krompira

Ove pljeskavice od krompira se obično se jedu kao prilog, ali uz dodatak šunke ili pilećih prsa mogu postati i samostalan obrok.

Sastojci koji su vam porebni: 2 krompira, 1 jaje, 200 grama šunke,200 grama sira, 3-4 kašike kukuruza iz konzerve, kašika brašna, so, biber i peršun.

Priprema:

1. Krompir oljuštite i izrendajte, pa ga posolite i ostavite po strani. Sir i šunku u iseckajte na kockice ili narendajte.

2. Jaja razmutite i dodajte im mrvicu soli, tbiber i peršun. Krompir dobro ocedite rukama, dodajte mu sir i šunku, pa smesu od jaja i kašiku brašna. Sve dobro izmešajte.

3. Oblikujte pljeskavice pa ih pržite u ulju oko 5 minuta sa svake strane, dok ne dobiju zlatnu boju. Ove pljeskavice možete poslužiti uz majonez ili neki drugi umak ili po želji uz salatu.

3. Varivo od mahuna

Zamrznute mahune su odlična namirnica iz dva razloga: brzim zamrzavanjem zadržale su sva pozitivna nutritivna svojstva i jeftine su. Varivo od njih se najčešće pravi bez mesa, a gotovo je za otprilike dvadesetak minuta.

Potrebni sastojci su: 200 g zamrznutih mahuna, jedan manji krompir, jedna manja šargarepa, češanj belog luka, pola glavice crnog luka, 2 kašike kisele pavlake, kašika brašna, so, papar, biber, slatka začinska paprika.

Priprema:

1. Od kašike brašna i 2-3 kašike ulja napravite zapršku u koju ste dodali čen belog luka.

2. Kada brašno počne da dobija zlatnu boju, zapršci dodajte litar vode, a zatim ubacite mahune, šargarepu, krompir i pola glavice crnog luka. Dodajte začine: slatku mlevenu papriku, so, biber i kašičicu sirćeta (po želji).

3. Varivo kuvajte dvadesetak minuta, a kada sklonite sa šporeta, umešajte u njega dve kašike kisele pavlake.

Isprobajte, lako se kuva.

VIDEO: Snikers mafin, ukusna a zdrava poslastica

(Telegraf.rs / srednja.hr)