Ako još niste ofarbali jaja, obratite pažnju na ovo: Šta treba obavezno da ubacite u vodu, osim boje?

Prvo vam ispucaju pa sva boja uđe u njih, a posle svega ne možete ni da ih oljuštite kao čovek? Ima rešenja i za te muke

Za svaki problem postoji rešenje - rekli bi mnogi. I zaista je tako, bar kada je reč o kuvanim jajima. Postoji nekoliko trikova koji će vam pomoći da kuvanje jaja prođe bez mnogo muke. Ono što je malo teže od njihovog kuvanja jeste kako da ih oljuštite, a da ona ostanu u jednom komadu. Ali, i za tu muku ima rešenja.

Postoji i naučni dokaz da majka i ćerka imaju neraskidivu vezu

Danas je dan kad kuvanje jaja treba da vam prođe u njaboljem redu, jer or toga kako ih skuvate, zavisi i koliko ćete dobro da ih obojite.

Pa da krenemo redom, evo šta sve treba da znate o kuvanju i ljuštenju jaja: 

Kada se radi o ljuštenju jaja, stručnjaci kažu da su jaja stara između sedam i deset dana idealna za kuvanje jer se ona najlakše ljušte.

Da izbegnete neprijatnosti sa jajima koja nikako ne možete oljuštiti, tokom kuvanja jaja u vodu dodajte kašičicu sode bikarbone. Starija jaja su više alkalna i dolazi do problema sa uklanjanjem ljuske, a soda bikarbona to neutrališe. Ona će povećati baznost i kasnije ćete ih ljuštiti bez ikakvih problema.

Ako su jaja sveža, za lakše ljuštenje vam može pomoći ako tokom kuvanja stavite kašiku soli u njih. So će omekšati ljusku, pa će se ona lako ljuštiti.

Ako vam jaja pucaju tokom kuvanja, dodajte u njih dve kašike sirćeta. Sirće će smanjiti pucanje jaja, a ako se desi da neko od njih pukne, sirće će onemogućiti da ono iscuri napolje. To je razlog zašto na svakoj kesici boje za kuvanje jaja piše da treba da se doda malo sirćeta tokom bojenja.

Još neki trikovi za savršeno kuvana jaja:

1. Ako ne znate koliko su jaja stara, pokušajte ovaj trik - stavite ih u vodu i pogledajte kako se ponašaju. Ako potonu na stranu (u vodoravnom položaju), tada su vrlo sveža. Ukoliko potonu, ali stoje uspravno - tada su savršena za kuvanje. Jaja koja isplivaju su stara.

2. Zagrevanje jaja pre stavljanja u vruću vodu dobar je trik protiv pucanja. To možete da uradite na dva načina - tako da ih izvadite iz frižidera i ostavite da postignu sobnu temperaturu ili ih stavite u toplu vodu iz slavine na nekoliko minuta. Naime, ekstremna promena temperature glavni je uzrok pucanja ljuske kod kuvanja.

Pusti ga neka se koprca: Na ova 3 poteza padaju čak i zaklete neženje

3. Ako želite da dobijete tvrdo kuvana jaja, najsigurnije je da ih stavite u hladnu vodu i tek tada počnete da ih kuvate. Šanse za pucanje ljuske tada su vrlo male.

4. Ako želite da dobijete jaja s mekanim žumancetom unutra, tada ih kašikom polako stavljajte u vruću vodi i merite vreme. U zavisnosti od veličine jaja, trebaće vam oko tri minuta. Pazite da su sva jaja potopljena kada ih kuvate jer inače neće biti jednako kuvana. Takođe, ako jaja prekuvate, tada će ona oko žumanceta biti zelenkaste boje, a belance će biti gumenastije.

5. Nakon kuvanja ubacite jaja u hladnu vodu u koju ste ubacili i kockice leda. I to pomaže lakšem ljušteju kasnije.

6. Ako želite da dobijete žuto jaje, dobro ga promućkajte pre kuvanja. Ovu metodu pripreme zovu i "zlatnim jajetom" jer unutrašnjost ima jednoličnu žutu boju.

VIDEO: Kako da izbelite jaja i spektakularno ih ukrasite?

(Telegraf.rs / D.V)