Evo kako da ofarbate jaja na najprirodniji mogući način
Zdravije je, a izgleda mnogo bolje!
Jaja je moguće obojiti i na potpuno prirodan način, a da sve boje i dalje izgledaju savršeno. Ako odaberete jaja sa svetlom ljuskom, boje će biti jarke kao one iz kesice, a od sastojaka su vam potebne namirnice koje uglavnom imate. Možete ih ukrasiti i sličicama ili flomasterima, samo ne zaboravite da ih premažete sa malo ulja kad završite sa farbanjem, jer će im to dati lep sjaj.
10 namirnica zbog kojih vaše telo ima neprijatan miris
Uvek je mnogo bolji izbor da jaja obojite namirnicama iz kuhinje, jer ako ispucaju tokom kuvanja i u njih uđe malo boje, znaćete da su boje prirodne i da ta jaja i dalje mogu da se jedu.
Koje namirnice možete da koristite:
Priprema:
Sipajte 2 čaše vode u posudicu za kuvanje, pa u nju dodajte sredstva za bojenje. Kada je voda vruća dodajte jaja, a kad se jaja skuvaju smanjite toplotu i ostavite ih još 30 minuta u vreloj vodi. Za intenzivnije boje, jaja ostavite u obojenoj vodi, duže od 30 minuta (što više stoje, biće iintenzivnija).
Drugi način je da svaku namirnicu kuvate oko 30 minuta, pa da zatim procedite vodu u kojoj ste ih kuvali. U prohlađenu i proceđenu vodu dodajte dodajte dve kašike sirćeta, pa ubacite 3 jaja i ostavite da odstoji bar dva sata.
Koje namirnice su vam potrebne?
1. Ljubičasta - jedna i po šolja rendane cvekle
2. Braon - ljuska od crnog luka (što više stavite, to će boja biti tamnija)
3. Žuta - 3 kašičice kurkume ili kumina
4. Narandžasta - 3 kašike čili praha
5. Svetlo plava - jedna i po šolja rendanog crvenog kupusa
6. Zelena - 2 šolje spanaća
7. Tamno plava - 2 šolje ceđenog crnog grožđa
8. Kraljevsko plava - 2 šolje soka od borovnica
9. Braon - dve šolje kuvane kafe (ne razblažujte je vodom)
(Telegraf.rs / D.V)