Ko je Vasa iz Vasine torte? Iza omiljene srpske poslastice stoji čudesna priča o ljubavi
Napokon znamo kako je i zašto ova poznata torta dobila ime
Sudeći po mnogim narodnim verovanjima, Vasina torta nastala je početkom 20. veka u Paraćinu, a napravila ju je jedna domaćica u znak zahvalnosti svom zetu - čije ime je bilo Vasa.
Razlog za ovu zahvalu bilo je to što je Vasa spasio njenu jedinu ćerku Jelenu koja je bila trudna.
Zbog njene krhkoće i problema sa podnošenjem trudnoće, doktori su upozorili njenu porodicu da postoji rizik da neće preživeti porođaj.
Međutim, Vasa nije želeo da razmišlja o tome, i zato je uzeo sav novac koji ima i sa ženom krenuo u Beč gde je pronašao najpoznatijeg gineokloga koji je potpuno bezbedno obavio porođaj.
Zato je njena majka paru po povratku u Beograd u znak zahvalnosti spremila posebnu tortu, koja je ponela Vasino ime.
Ovo su svi sastojci potrebni za nju:
Kora
- 5 jaja
- 60 grama šećera
- 1 supena kašika mekog brašna
- 50 grama mlevenih oraha
Fil
- 4 žumanca
- 60 grama šećera
- 125 mililitara mleka
- 125 grama šećera
- 200 grama mlevenih oraha
- 200 grama putera
- 1 pomorandža
Šam
- 4 belanceta
- 250 grama šećera
- 180 mililitara vode
Spremanje kore
Razdvojite žumanca i belanca. Narendajte na sitno koru od pomorandže i iscedite sok.
Belanca umutite u čvrst sneg i uz stalno mućenje dodajte šećer i mutite sve dok se šećer ne rastopi.
Dodajte brašno, orahe i žumanca i sve varjačom lagano promešajte.
Masu potom sipajte u kalup za okruglu kori u sve pecite u rerni na 200 stepeni Celzijusa, oko 25 minuta.
Spremanje fila
Orahe za fil potopite u mleku sa 125 grama šećera i prokuvajte. Žumanca i 60 grama šećera izmiksajte na pari i ohladite.
Umutite puter, dodajte poparene orahe, krem od žumanaca, koru i sok od pomorandže. Dobro sjedinite sve sastojke.
Spremanje šama
Prokuvajte vodu sa šećerom dok smesa ne postane gusta kao med. Ulupajte belanca u čvrst sneg i uz konstantno mlaćenje dodajte sirup od šećera.
Koru premažite filom i ukrasite šamom od belanaca.
(Telegraf.rs)