Evo kako da spremite najlepšu česnicu za Badnji dan (VIDEO)
Centralno mesto na večerašnjoj posnoj trpezi zauzimaće česnica
Posnu pogaču za Badnje veče ili badnjaču domaćice spremaju sa puno pažnje i ljubavi i trude se da ona bude lepo ukrašena.
Ovako se pravilno "ubacuje" para u česnicu: A ako je niko ne nađe, to ima jedno VAŽNO ZNAČENJE
Večeras će ukućane na posnoj trpezi, pored raznoraznih đakonija, dočekati posna pogača koju će domaćica prelomiti i podeliti svima koji se nalaze za stolom. Ovaj običaj poštuje se u našem narodu i praktikuje kada se uoči najradosnijeg hrišćanskog praznika cela porodica okupi na jednom mestu.
Kako biste napravile najlepšu česnicu potrebno vam je:
- 40g svežeg kvasca;
- 400 ml tople vode;
- 1 kašika šećera;
- 3 kašičice soli;
- 700g brašna;
- 50ml + 2 kašike ulja.
U toploj vodi razmutite kvasac i šećer, pa dodajte pola količine brašna, ulje, so i dobro izmešajte. Nakon toga dodajte ostatak brašna i nastavite mešenje varjačom dok testo ne postane jako gusto. Kada već ne može da se mesa i trebalo bi da se umesi, prelijte ga sa dve kašike ulja i premesite.
Ostavite testo da odstoji 20 do 30 minuta na toplom mestu, a onda ga izvadite i premesite. Rukom ga utapkajte da se raširi da ne bude kao tanka lepinja. Stavite ga u pleh veličine 30 centimetara, izbockajte ga viljuškom i ostavite ga još 20 minuta da odstoji.
Rernu zagrejte na 200 stepeni i stavite da se peče oko 25 minuta dok fino ne porumeni. Pečenu pogaču premažite sa malo vode, umotajte u krpu i ostavite da odstoji do služenja.
U zavisnosti od kraja u kome se sprema, pored obavezne kovanice ili dukata domaćice stavljaju komadić hrasta, zdravac, dren, zrno žita i pasulja. Smatra se da će onoga ko izvuče novčić iz česnice pratiti sreća i finansijski dobitak tokom cele godine.
Za Božić, savetujemo vam da napravite Božićnu česnicu po našem provereno dobrom receptu.
(Telegraf.rs)