Da li već imamo najstrašniju vest u 2018: Svet bi mogao da ostane bez čokolade - i to brže nego što mislimo
Stručnjaci strahuju da bi svet mogao da ostane bez čokolade u narednih 40 godina, jer kakaovac ima sve više problema sa klimatskim promenama i bori se za opstanak
Kakaovac veoma zavisi od klimatskih uslova, a uspeva samo u područjima 20 stepeni južno i severno od Ekvatora. Odgovara mu tropska klima sa dosta vlage i bez direktnog izlaganja suncu.
Švajcarci su izmislili potpuno novu vrstu čokolade - evo kakvog je ukusa (FOTO)
Međutim, očekivani porast temperature u budućnosti, usled globalnog zagrevanja, mogao bi u narednih 30 godina da uništi uslove potrebne za uzgoj kakaovca, a sa time i industriju čokolade, saopštila je američka Uprava za okeane i atmosferu.
Ukoliko se takav scenario obistini, uzgajivači će morati da počnu da traže nova područja za uzgoj kakaovca, najverovatnije na većim nadmorskim visinama.
Dag Hokins, iz britanske konsultantske kuće "Hardman Agribusiness", navodi da je dodatni problem to što najveći deo kakaovca proizvode siromašne porodice, koje ne mogu da priušte đubrivo i pesticide i za koje nije sigurno kako bi se snašle da moraju da počnu da sele proizvodnju, prenosi RTS.
„Više od 90 odsto svetske proizvodnje dolazi od malih gazdinstava i farmi sa slabom primenom tehnoloških mera. Svi indikatori pokazuju da bi u narednom periodu mogli da imamo deficit od 100.000 tona čokolade godišnje“, ističe Hokins.
(Telegraf.rs)