Potpuno bolja i drugačija sarma: Recept s dodatkom koji je čini 100 puta ukusnijom
Samo jedna mala promena u receptu učiniće da ovo bude među najboljim sarmama koje ste ikada probali
Iako je svako priprema na svoj način, tradicionalni recept za sarmu ima osnovnu bazu koja se sastoji od kiselog kupusa, mlevenog mesa i pirinča.
Međutim, ovo ukusno jelo može postati još zanimljivije uz samo jednu malu izmenu u receptu.
Reč je o ječmu koji u ovoj priči ima ulogu pirinča. Ječam ima puno bogatiji ukus i sarmi daje potpuno novu i zanimljivu notu.
Zato vam dajemo recept za malo drugačiju sarmu u kojoj će uživati vaša cela porodica.
Sastojci:
- 1 glavica kiselog kupusa
- 1 kg mešanog mlevenog mesa
- 1 veća glavica luka
- 6 češnjeva belog luka
- 1 velika šoljica ječma
- Peršun
- So i biber
- Crvena paprika u prahu
- Lovorov list
Priprema:
1. U šolju stavite ječam, napunite je toplom vodom i ostavite da stoji dok pripremate meso.
2. U posudu stavite meso, dodajte naseckani luk i 3 češnjaka belog luka, so, biber, peršun i papriku.
3. Potom dodajte i proceđen ječam, pa sve zajedno dobro izmešajte rukama.
4. U veliki lonac stavite malo ulja ili svinjske masti i zagrejte ga na vatri.
5. Dodajte naseckani ostatak belog luka louka koji ste kratko propržili.
6. Dodajte mlevemu papriku smesi.
7. Počnite da punite lišće kiselog kupusa mesom.
8. Sarme posložite u lonac.
9. Dodajte vode toliko da pokrije sarme, onda dodajte i lovor i kuvajte na laganoj vatri 2 do 2,5 sata.
Savet:
- Ječam se "ponaša" isto kao i pirinač, pa ovaj recept možete iskoristiti na oba načina
- Za bogatiji ukus dodajte kožicu pančete ili komad suvog mesa
(Telegraf.rs)