Najzdraviji način spremanja pečuraka nije prženje - već nešto potpuno drugačije

Ako ih pravilno spremate možete da izbegnete gubitak hranljivih sastojaka kojima obiluju

Zbog svog sastava pečurke zahtevaju poseban način pripreme pa im pri kuvanju morate posvetiti dovoljno pažnje.

Sve vreme bacate proklijali krompir kao da nije dobar i tako pravite veliku grešku

Naučnici su došli do saznanja na koji način je najbolje spremati pečurke i to nije u tiganju. Pečurke su zdrave jer pored vlakana sadrže i proteine, amino kiseline, vitamine (B1, B2, B12, C, D i E) i minerale. Pored toga one imaju jako malo kalorija i masti.

Njihova tekstura, antioksidantnost i nutritivna vrednost može da bude negativno pogođena načinom pripreme, piše Southernliving.. Za istraživanje koje je objavljeno u Internacionalnom žurnalu nauke o kuvanju, tim je proučavap uticaj kuvanja, spremanja u mikrotalasnoj, grilovanje i prženje nekolikov rsti pečuraka.

Naučnici su došli do saznanja da je najbolji način spremanja pečuraka, a da one sačuvaju svoju hranljivu vrednost, grilovanje i spremanje u mikrotalasnoj. Pržene pečurke su pokazale jako nizak nivo proteina i povećanu količinu masti.

Prženje i kuvanje dovodi do ozbiljnog gubitka proteina i antioksidanata, verovatno zbog materija koje se dobro rastvaraju u vodi i ulju na kome se spremaju.

(Telegraf.rs)