Zagrevanje duvana može biti bezbednije od njegovog sagorevanja

Toksikološki komitet iz Velike Britanije izradio je nezavisnu naučnu studiju, u kojoj je analizirao dva proizvoda nove generacije – IQOS (Filip Moris) I iFuse (BAT), oba zasnovana na zagrevanju duvan do temperature dovoljno visoke da nastane duvanska para, ali ne i duvanski dim

Novi duvanski proizvodi koji se zasnivaju na zagrevanju, a ne sagorevanju duvana ("heat not burn" tehnologija) verovatno jesu manje štetni od klasičnih cigareta, ali i dalje nisu potpuno bez rizika, pokazale su dve nezavisne studije koje su sproveli Toksikološki komitet Velike Britanije i Federalni institut za procenu rizika iz Nemačke.

Toksikološki komitet iz Velike Britanije izradio je nezavisnu naučnu studiju, u kojoj je analizirao dva proizvoda nove generacije – IQOS (Filip Moris) I iFuse (BAT), oba zasnovana na zagrevanju duvan do temperature dovoljno visoke da nastane duvanska para, ali ne i duvanski dim. Izveštaj ove nezavisne grupe eksperata urađen na zahtev vladine institucije "Javno zadravlje Engleske" (Public Helath England) pokazuje da su ljudi koji koriste ove proizvode izloženi između 50 i 90 odsto manjoj količini štetnih i potencijlno štetnih hemikalija u odnosu na tradicionalne cigarete.

- Velika je verovatnoća da je rizik prilikom korišćenja "heat not burn" proizvoda smanjen u odnosu na klasične cigarete, ali pošto nije potpuno eliminisan, prestanak pušenja bio bi bolje rešenje - rekao je predsedavajući Toksikološkog komiteta Alan Bubis.

Federalni institut za procenu rizika (BfR), koji je deo Ministarstva hrane i poljoprivrede Nemačke ovog meseca je takođe prezentovao svoju nezavisnu studiju u čijem fokusu je bio IQOS. Rezultati ove studije pokazuju da je nivo nekih štetnih materija, poput formaldehida i acetaldehida smanjen između 80 i 90 odsto, dok je emisija benzena i butadiena smanjena između 90 i 99 odsto.

Potvrđujući značajno niži nivo toksičnih materija u aerosolu ovog proizvoda dr Frenk Henkler Stefani iz BfR-a je izjavio da očekuje da će ovo suštinsko smanjenje toksičnosti imati i pozitivan uticaj na zdravlje. Ipak, Henkler-Stefani je naglasio da je cilj ovog istraživanja procena rizika, a ne ohrabrivanje ljudi da počnu sa korišćenjem ovih proizvoda.

(Telegraf.rs/ PR)