Otkriven pravi razlog zašto u restoranu na tanjiru uvek dobijete komad peršuna - i šta bi sa njim trebalo da uradite
Da li ste se ikada zapitali zašto gotovo uz svako jelo u restoranu na tanjiru dobijete i komad peršuna?
Pored toga što mnogi kuvari prešun koriste kao dekoraciju, postoji još jedan, jako važan razlog za to.
Izbacila je ulje iz ishrane i za samo 30 dana njenom telu se desila promena koju nije očekivala
Iako većina ljudi ostavi peršun na tanjiru, jer ga smatraju isključivo dekoracijom, bolja ideja bi bilo staviti ga u usta i polako žvakati.
Osim što čisti nepce, peršun osvežava dah i neutralizuje neugodne mirise koji u ustima ostanu nakon jače začinjenih jela.
Osvežavanje daha grickanjem svežeg peršuna seže još u doba starih Rimljana. Oni su nakon jela često grickati peršun i moguće da je to jedan od razloga zašto je nastao običaj stavljanja komada ove biljke na tanjire u mnogim restoranima širom sveta, prenosi portal healthyeating.sfgate.com.
Drugi razlog je dekoracija jela, a navodno je to poteklo od mesara u davnim vremenima koji su oko svežeg ili pečenog mesa stavljali i peršun kako bi hrana bila primamljivija kupcima.
Kasnije su restorani počeli da kopiraju ovu ideju, a do 1915. godine gotovo u svakom restoranu na tanjir se stavljao peršun.
Zašto je peršun dobar za svež dah?
U peršunu se nalazi visoka koncentracija hlorofila, a upravo on uništava bakterije u ustima.
One počinju da se razvijaju nakon jela, a to je direktan uzrok lošeg zadaha. Peršiu je posebno dobro sažvakati nakon što se pojedu jela puna belog ili crnog luka.
(Telegraf.rs)