Sledeći put kada budete kuvali pastu, obavezno sipajte so - ne da bi bila slana, već zbog mnogo važnijeg razloga
Često dodajemo so u vodu koju pripremamo za kuvanje pirinča ili paste i za to postoji valjan razlog
Naime, dodavanjem soli u vodu pre kuvanja hrane u njoj povećavamo sposobnost receptora na jeziku koji su zaduženi za osećaj ukusa.
6 situacija u kojima morate da povećate unos soli jer može da vam spase život
Evo zašto nikako ne biste smeli da koristite kuhinjsku so kad kuvate - i šta da uzmete umesto nje
Još jedan razlog zašto dodajemo so u vodu jeste taj što podiže nivo temperature na kojoj voda ključa pa je ona toplija kada u nju sipate pastu ili pirinač. Tako to funkcioniše u teoriji, ali praksa pokazuje drugačije.
Kako biste podigli za dva stepena temperaturu vode, u jedan litar tečnosti trebate da dodate 230 grama soli što je previše. Slana voda brže proključa, a kako biste testirali kako ovo funkcioniše stavite dve džezve vode na ringlu – jednu sa običnom vodom i jednu sa slanom. Ako slana voda ključa na većoj temperaturi, kako onda brže proključa od obične? Zato što joj smanjuje vreme za koje se podiže temperatura vode.
Ipak većina ljudi dodaje so u vodu nakon što ona proključa. I ovo je pametan potez jer metalni sudovi korodiraju u kontaktu sa slanom vodom. Tako su oni izloženi kontaktu kraći vremenski period i time manje korodiraju.
(Telegraf.rs)