Broj IZBOČINA NA PAPRIKAMA krije važnu TAJNU koja otkriva da li su za prženje ili kuvanje

Nisu sve paprike iste

Ako ste stalno u potrazi za novim receptima, pogotovo na internetu, onda ste možda primetili jednu donekle zbunjujuću informaciju. Na brojnim sajtovima pominje se "pol" paprika.

BELI, ŽUTI I CRVENI: Evo koji luk je najbolji za salatu, a koji za kuvanje

Kažu da je ovo nezdrava hrana, a ona je u stvari super za vas

Pojedini tvrde da "muška" paprika ima tri izbočine, a "ženska" 4.

Međutim, ovo baš i nije tačno.

Paprike se razvijaju kao hermafroditi - imaju i muške i ženske reproduktivne organe.

Kako biljka raste, pojedino muško i žensko cveće se odvaja i širi dalje, ali to ipak ne menja činjenice da su paprike uniseks.

Ipak, samo zato što paprike nemaju pol, to ne znači da izbočine na njima nisu bitne. U zavisnosti od vrste, ove izbočine mogu da utvrde mnoge važne  karakteristike paprike - uključujući tu ukus, teksturu i broj semenki.

Svaka paprika ima između 2 i 5 izbočina, dok su najčešće one sa 3 ili 4.

Paprike sa tri izbočine najbolje su za kuvanje i pečenje, dok one koje imaju 4 predstavljaju najbolji izbor za prženje.

Sa druge strane, paprike sa 4 izbočine su nešto slađe i imaju više semenki.

Pored toga što su ukusne, paprike su bogate vitaminima K, C, A, E i B6.

(Telegraf.rs)