Broj IZBOČINA NA PAPRIKAMA krije važnu TAJNU koja otkriva da li su za prženje ili kuvanje
Nisu sve paprike iste
Ako ste stalno u potrazi za novim receptima, pogotovo na internetu, onda ste možda primetili jednu donekle zbunjujuću informaciju. Na brojnim sajtovima pominje se "pol" paprika.
BELI, ŽUTI I CRVENI: Evo koji luk je najbolji za salatu, a koji za kuvanje
Kažu da je ovo nezdrava hrana, a ona je u stvari super za vas
Pojedini tvrde da "muška" paprika ima tri izbočine, a "ženska" 4.
Međutim, ovo baš i nije tačno.
Paprike se razvijaju kao hermafroditi - imaju i muške i ženske reproduktivne organe.
Kako biljka raste, pojedino muško i žensko cveće se odvaja i širi dalje, ali to ipak ne menja činjenice da su paprike uniseks.
Ipak, samo zato što paprike nemaju pol, to ne znači da izbočine na njima nisu bitne. U zavisnosti od vrste, ove izbočine mogu da utvrde mnoge važne karakteristike paprike - uključujući tu ukus, teksturu i broj semenki.
Svaka paprika ima između 2 i 5 izbočina, dok su najčešće one sa 3 ili 4.
Paprike sa tri izbočine najbolje su za kuvanje i pečenje, dok one koje imaju 4 predstavljaju najbolji izbor za prženje.
Sa druge strane, paprike sa 4 izbočine su nešto slađe i imaju više semenki.
Pored toga što su ukusne, paprike su bogate vitaminima K, C, A, E i B6.
(Telegraf.rs)