Pet trikova za negu vunene odeće

Kako spoljna temperatura iz dana u dan opada, sve češće posežemo u ormar u potrazi za svim onim pletenim i vunenim toplim stvarčicama kojima ćemo se zaštititi od snega, vlage i vetra. Međutim, za razliku od laganijih materijala kao što su pamuk, lan i svila, vuna pri održavanju zahteva posebnu negu...

Donosimo vam pet jednostavnih saveta kako da vaši odevni predmeti od vune ostanu što duže u stanju u kakvom ste ih kupili.

Održavanje

Pošto je vuna materijal veoma osetljiv na prašinu, naročito pogodan da se u njemu nastane moljci, najbolje bi bilo kada bi ste odeću nakon svakog nošenja iščetkali mekom četkom. Ne bi bilo loše ni da štrikane džempere redovno provetravate i sa njih povremeno poskidate neizbežne gromuljice. Ako vam se desi da slučajno uflekate svoj omiljeni kardigan ili šal, odnesite ga što pre na hemijsko čišćenje.

Pranje

Ukoliko na etiketi nije posebnom Dry Clean Only oznakom naznačeno da se određeni komad održava isključivo hemijskim čišćenjem, najbolji način da s njega uklonite nečistoće jeste da ga perete na ruke. No, pazite se pri izboru deterdženta. Na tržištu postoje praškovi za ručno pranje, kao i tečni deterdženti na kojima je posebno naznačeno da su dovoljno blagi i pogodni održavanje vune. Malu količinu sredstva rastvorite u mlakoj vodi, zatim potopite odeću i nakon pet minuta isperite hladnom vodom. Višak vode iscedite nežnim pritiskanjem, a zatim vuneni predmet uvijte u peškir i sačekajte da upije preostalu vlagu.

Sušenje

Vunenu garderobu nikada ne bi trebalo stavljati da se suši na okačena na užetu. Ovaj delikatni materijal poput sunđera upija ogromne količine vode, čime se povećava težina odeće, tako da ceđenjem vrlo lako može doći do njenog deformisanja. Kako ne bi izbledele, najbolje bi bilo da štrikane stvari sušite na ravnoj površini na sobnoj temperaturi, daleko od sunčevih zraka ili prejakog izvora toplote. Takođe, nikada nemojte odlagati vlažan vuneni džemper, šal ili čarape u garderober, pošto se u ovim komadima veoma lako nastanjuju neželjene bakterije ili čak buđ.

Peglanje

Vunenu garderobu nikada ne bi trebalo peglati na suvo, nego se preporučuje istiskanje vodene pare pri svakom pritisku. Ne zaboravite da pri svakom peglanju džemper izvrnete naopačke i da uvek peglate onu stranu koja ide do uz telo. Podrazumeva se da ćete na pegli temperaturu uvek podesiti na podeok na kojem piše vuna.

Čuvanje

Pažljivo skladištenje vunene odeće jednako je važno za očuvanje kvaliteta baš kao i pravilno pranje. Kako smo već pomenuli ranije, vuna je veoma osetljiva na moljce, tako da je neophodno da u vašem ormaru u među pletenom odećom stoje kuglice lavande ili nekog drugog sredstva koje rasteruje ove neželjene štetočine. Kako bi se sačuvao njihov oblik, džempere nije preporučljivo kačiti na vešalice, već je mnogo bolje pažljivo ih saviti i složiti na policu tako da ih ne pritiskaju drugi komadi garderobe.

Budete li pratili ove savete, vaša omiljena zimska garderoba moći će još mnogo sezona da prođe kao potpuno nova.