OPREZ: Sređivanje noktiju može da izazove rak!

Trend odlaska na manikir definitivno je zavladao ženskim svetom, pa danas gotovo svaka žena redovno ide u kozmetički salon ne bi li sredila svoje ruke i nabacila neku aktuelnu šaru na nokte. Međutim, većina dama ne zna da manikir može da bude i opasan

Da li ste primetili da gotovo svaka druga žena ima duge, šarene i izlivene nokte?

To je zato što je trend odlaska na manikir postao veoma popularan među ženama. Dame vole da drže do sebe i neguju svaki deo svog tela kako bi bile lepe, ali nekada ta lepota zna da se obije o glavu, baš kao što manikir zna da bude opasan po život.

Možda je u tako nešto teško poverovati, ali kada čujete o čemu se zapravo radi, možda odlučite da više nikada ne odete na sređivanje noktiju.

SUŠENJE VAŠIH NOKTIJU POD UV LAMPOM MOŽE DA POVEĆA RIZIK OD RAKA

Neki dokazi ukazuju da UV svetla koja se koriste za sušenje ili gel za nokte mogu da povećaju šanse za dobijanje raka kože na rukama. Međutim, postoje i istraživanja koja pokazuju supotno.

Ako ste zabrinuti zbog izloženosti vaših ruku UV lampi koristite kremu za ruke 15 minuta pre nego stignete do salona. Takođe, pokušajte da pronađete salon koji koristi LED svetla, što je manje rizično od UV zračenja.

NEKI LAKOVI ZA NOKTE MOGU DA SADRŽE KANCEROGENE SUPSTANCE

Ovoga puta krivac je butilatni hidrokianisol. Takođe bi trebalo da obratite pažnju na ovaj toksični trio - dibutil ftalat, toluene i formaldehid. Naći ćete ih u samo nekim gelovima za nokte, pa budite na oprezu i gledajte šta piše na etiketi.

MORATE DA VODITE RAČUNA KOD KOGA IDETE NA MANIKIR

Ne idite na manikir kod nekog ko za to nije kvalifikovan. Pronađite pouzdanog tehničara sa puno iskustva koji ne bi trebalo da ima loše radnike koji ne rade svoj posao kako treba.

LAKO SE DOBIJA INFEKCIJA

Kada birate osobu kod koje ćete poći na manikir, podrazumeva se da u nju imate poverenje kako ne biste dobili infekciju zbog pribora koji se ne čuva na adekvatan način. A kako biste u to bili sigurni, proverite da li vaš salon čisti svoju opremu posle svake upotrebe.

(Telegraf.rs)