Imate povišen šećer? Drmnite tekilu!
Verovali ili ne, stručnjaci su dokazali da šećer iz tekile smanjuje rizik za dijabetes tipa 2, a može se koristiti i kod ljudi koji žele da smršaju
Konačno imate pravi povod da s drušvom nazdravite ritualnim ispijanjem tekile. Naravno, uz neizbežne so i limetu! Agavini, prirodni šećeri prisutni u tekili, povezani su s manjim rizikom za gojaznost i dijabetes tipa 2.
U eksperimentima meksičkih naučnika sprovedenim na miševima utvrđeno je da konzumacija agavina dovodi do smanjenja unosa hrane, smanjenja telesne mase i snižavanja koncentracije glukoze u krvi.
Naučnici objašnjavaju da šećeri dobijeni od agave deluju kao prehrambena vlakna i zato njihova konzumacija ne rezultira povećanom koncentracijom šećera u krvi. Prema njihovim rečima, ovi nalazi otvaraju mogućnost korišćenja agavina kao alternativnih zaslađivača.
Inače, klasični simptomi dijabetesa tipa 2 su pojačana žeđ, učestalo mokrenje i stalna glad. Dijabetes tipa 2 čini oko 90 odsto slučajeva dijabetesa, dok je 10 odsto prvenstveno šećerna bolest tipa 1. Gojaznost se, takođe, smatra prvenstvenim uzročnikom dijabetesa tipa 2 kod ljudi koji su genetski predisponirani za tu bolest.
Dijabetes tipa 2 se u početku leči povećanjem vežbanja i promenom ishrane. Ako se nivo glukoze u krvi ne smanji dovoljno ovim merama, može se desiti da budu potrebni lekovi kao što su metformin ili insulin. Dijabetes tipa 2 može da izazove veoma ozbiljne zdravstvene probleme, loš rad bubrega, probleme sa vidom, povećava rizik od moždanog i srčanog udara.
(Telegraf.rs / Tanjug)