MUSLI ZA DORUČAK: Evo kako da izgubite kilograme bez dijete

Musli poboljšava varenje, pruža vam osećaj sitosti i daje energiju za funkcionisanje u toku dana. Kvalitetnim doručkom smanjujete ukupan dnevni unos kalorija, a samim tim postepeno gubite na težini

Verovatno se već po buđenju hvatate za šoljicu vrele kafe, neko pecivo iz pekare ili prvo što vam je na dohvat ruke - kolač od juče ili hladno parče pice iz frižidera. Po dolasku u kancelariju ne možete da sačekate ručak i osećate neverovatan napad gladi.

Evo kako da izbegnete jutarnje zamke i da pomoću malih trikova uspostavite uravnoteženu ishranu, a istovremeno gubite na težini.

Najbolji obrok za početak dana je onaj koji ima dovoljnu hranljivu vrednost, pruža osećaj sitosti tokom ranih jutarnjih sati, a istovremeno daje neophodnu količinu energije za sve radne obaveze. 

Ukoliko za doručak pojedete musli - kombinaciju integralnih žitarica, smanjićete i rizik od upalnih procesa, hroničnih bolesti, dijabetesa, astme ali i srčanih oboljenja. Visok unos vlakana iz žitarica poboljšava probavu, funkcionisanje celokupnog organizma a sprečava i nastanak dijabetesa tipa 2.

Da li je musli kaloričan?

Znate da se žitarice za doručak često prepočuju u svakoj dijeti, ali vas brine  da ćete tokom ranih sati uneti suviše kalorija, a tokom dana biti gladni.

Obilan doručak čuva od prekomernog unosa hrane tokom dana, brže ćete se probuditi, imaćete više energije i bićete mnogo raspoloženiji. Pored ugljenih hidrata žitarice su izuzetno bogate kalijumom, fosforom, megnezijumom, gvožđem, manganom, cinkom i selenom.

Nedovoljna upotrebu žitarica većina ljudi objašnjava tim da nisu dovoljno ukusne. Međutim, danas na tržištu postoje industrijski obrađene žitarice, sa poboljšanim ukusima, dodatkom voća, meda, lešnika ili cimeta.

Voće je savršen dodatak žitaricama, pa čak i ono suvo. Dodaje neophodne vitamine i minerale, a količine na porciju muslija su minimalne pa ne morate brinuti o preteranom unosu šećera.

Dodatak lešnika, badema, semenki omogućava vam dodatni izvor proteina, kao i zdravih omega 3 masnih kiselina, koje utiču na vitalnost organizma. Cimet, vanilla ili drugi začini samo će vam obrok učiniti ukusnijim i ulepšati vam početak dana mirisima detinjstva.

Ako ipak volite da uživate u čistom ukusu žitarica pronaći ćete u supermarketima i lagane varijante u kojima dominiraju ovsene pahuljice, a vi možete dodati sastojke po želji.

Za izuzetno zdravu kombinaciju musli možete pripremati i sa mlekom, sojinim mlekom, sokom, čajem ili ga jednostavno grickati ukoliko je reč o hrskavim vrstama.

Ukoliko svakodnevno birate musli za doručak, primetićete postepeno smanjenje lošeg holesterola, bolje varenje, a dugoročno i smanjenje telesne težine.

Možete izabrati razne varijante sa ukusima jagode, jabuke i cimeta, kupine i maline, čokolade, voća, badema meda, suvog grožđa, lešnika ili one lagane bez dodataka.

Prilikom pripreme, ostavite musli nekoliko minuta da odstoji, kako bi dobili ukusnu kašicu i uživali u ukusnom obroku.

(Telegraf.rs)