RODITELJI: Znate li da vaša deca jedu preslanu hranu?

Kako pokazuje najnovoje britansko istraživanje, u industrijskoj hrani namenjenoj najmlađima ima previše soli

Dečja hrana je preslana, utvrdili su britanski naučnici koji poručuju da deca unose previše soli, ponajviše u hlebu i drugim prerađenim žitaricama poput pahuljica.

Deca bi trebalo da unose manje od kafene kašičice soli dnevno, ali 70 odsto od 340 dece obuhvaćene istraživanjem unosilo je više od toga. Trećinu soli deca unose hlebom i pahuljicama, petinu mesom, a desetinu mlečnim proizvodima.

Istraživanje je pokazalo da uprkos naporima zdravstvenih vlasti da se smanji unos soli u hrani, preporučenu gornju granicu unosa soli najviše "probijaju" deca stara od 5 ili 6 godina (gornja granica je 3 grama soli dnevno) i deca uzrasta od 13 do 17 godina (gornja granica je 6 grama soli dnevno).

Jedino su deca stara 8 ili 9 godina unosila manje od najviše preručene količine soli za taj uzrast koja iznosi 5 grama dnevno. Istraživanje je pokazalo i da dečaci jedu više soli od devojčica.

So unesena hranom po pravilu nije rezultat soljenja za stolom, nego fabrički soljenih prehrambenih proizvoda. Autor istraživanja Graham MekGregor kaže da će roditelji teško da smanje dečji unos soli ako ih i dalje hrane fabrički proizvedenom ili restoranskom hranom.

On kaže da proizvođači, koji tvrde da smanjuju količinu soli u hrani uključujući hleb, moraju više da reaguju po tom pitanju, jer povećani unos soli rezultira povećanim rizikom za visok krvni pritisak od mladosti koji može dovesti do bolesti srca i moždanog udara.

Inače, britansko Ministarstvo zdravlja upozorava da ljudi prosečno dnevno unose 2 grama soli više od preporučenih maksimalnih 6 grama dnevno.

(Telegraf.rs / Tanjug)