Muči vas migrena? Sunčajte se!
Da li ste znali da je većini osoba koje muku muče s migrenom zajednička jedna stvar - manjak vitamina D. Čak i po zimskom oblačnom danu, dovoljno će biti da se prošetate petnaestak minuta, pojedete porciju ribe i problemi će nestati
Lekari po pravilu ne znaju da prepoznaju manjak vitamina D kod svojih pacijenata, pa se često ne sete ni da sprovedu laboratorijske analize, ne samo kod osoba koje boluju od migrena, nego i kod svih koji su im se obratili za pomoć.
Međutim, kada se uzmu u razmatranje podaci Svetske zdravstvene organizacije, koji pokazuju da migrena predstavlja najčešći zdravstveni problem u svetu, postavlja se pitanje da li bi nešto trebalo da se promeni.
Migrena je jedna od najčešćih vrsta glavobolja, prisutna kod 15-20 odsto sveukupnog stanovništva planete. Od nje pati od 12 do 20 odsto žena i od tri do šest odsto muškaraca. Najčešće se javlja između 20. i 40. godine života, ali to nije nužno pravilo. Stručnjaci tvrde da čak 40 odsto osoba s hroničnim glavoboljama i migrenama imaju jednu zajedničku stvar, a to je manjak vitamina D!
- Ovo stanje se zapravo vrlo jednostavno leči, a može sa sobom da donese velike, zdravstvene dobrobiti, koje se ne tiču isključivo glavobolje, već celokupnog zdravlja rekao je dr Rajan Viler iz Centra za lečenje glavobolje na Floridi.
Nedovoljna količina sunčevog vitamina, kako se još naziva vitamin D, povezana je s osteoporozom, depresijom, kognitivnim poremećajima i Alchajmerovom bolešću. S druge strane, povećana koncentracija ovog vitamina može da nam pomogne u zaštiti od šećerne bolesti, bolesti srca, rahitisa, karijesa, agresivnog raka dojke, zloćudnog raka kože (melanoma) i senilne makularne degeneracije oka.
Vitamin D se u telu može sintetisati kroz kožu, pod uticajem ultraljubičastih zraka iz provitamina. Dovoljno je 15 minuta provesti na suncu, bez zaštitnog faktora i na taj način telo sintetiše 90 odsto potrebe tela za ovim vitaminom. Ostatak može da se unese putem hrane. Jedite namirnice kao što su losos, tuna, skuša, sardine, margarin, jaje ili džigerica.
(Telegraf.rs / Ordinacija)