MOĆ DOJENJA: Zašto je majčino mleko najbolje za bebu?

Mnogo je razloga zbog kojih je dojenje najbolji način ishrane novorođenčadi. Baš zbog toga bi svaka mama koja je u mogućnosti na ovaj način trebalo da se posveti svom detetu

Majčino mleko je najbolja hrana koju žena može da obezbedi svojoj bebi. Najpre, jer je puno esencijalnih vitamina i hranljivih sastojaka koji su neophodni za razvoj deteta, a to je ono što ga upravo čini najboljim u odnosu na sve ostale formule kojima mame koje ne doje hrane svoju decu.

Takođe, bogato je proteinima koji su lako svarljivi, ali i aminokiselinom po imenu triptofan, koja je prethodnik serotonina, hormona sreće. Velike količine esencijalnih masnih kiselina imaju ulogu u smanjenju šansi za disleksiju lii hiperaktivnost, a fosfolipidi i prethodnici prostaglandina ojačavaju imunitet i sprečavaju nastanak mnogih bolesti.

Majčino mleko je uvek sveže i bakteriološki ispravno, što ga čini najsigurnijim pićem za bebu. Smanjen rizik od alergija, respiratornih bolesti i dijareje takođe je zasluga dojenja, a snažna veza između majke i deteta takođe je važna zarad smanjenja rizika od gojaznosti.

(T. M.)