Ako ste dama, vitamin C vam može sačuvati glavu

Kada bi svaka ženska osoba redovno jela agrume kao što su pomorandže, mandarine, grejpfrut, limun i sve ostale podvarijante iz ove familije južnog voća, smanjila bi sebi rizik da joj se stvori potencijalno fatalni krvni ugrušak u mozgu

Četrnaestogodišnjim istraživanjem obuhvaćene su 69,622 dame, koje su na svake četiri godine pred obavezni lekarski pregled sestrama podnosile detaljni izveštaj o svojim navikama u ishrani.  Ova studija imala je za cilj proučavanje efekata flavonoida - klase jedinjenja prisutnih u voću, povrću, crnoj čokoladi i crnom vinu - na žensko zdravlje.

Utvrđeno je da ukupna količina unesenih flavonoida i nema nekog značajnog uticaja u prevenciji moždanog udara. Međutim, ispostavilo se da su one žene koje su često sebe častile kriškama pomorandže i grejpfruta imale za 19 odsto manje šansi da jednog dana dožive šlog.

- Istraživanja pokazuju da što je veći unos voća, povrća i vitamina C, to je manja verovatnoća za moždani udar.  Flavonoidi u iz citrusa poboljšavaju prohodnost krvnih sudova i imaju anti-zapaljenski efekat - tvrdi Edin Kasidi, vodeći autor ove studije.

Još odranije se zna da su agrumi blagotvorni za sve koji se bore sa viškom kilograma i metaboličkim problemima zaslužnim za razvoj dijabetesa tipa II i povećanja rizika za srčani udar. No, lekari podsećaju da je uvek bolje jesti sveže voće, pošto šećeri i aditivi u sokovima od limuna i pomorandže često mogu u organizmu da naprave samo više štete nego koristi.