JEDITE VITAMINE: Zdrava hrana zaustavlja depresiju
Usvajanjem zdravih prehrambenih navika možete u značajnoj meri smanjiti rizik od depresije
Rezultati dve finske studije pokazali su da se unosom zdrave hrane - koja uključuje voće, povrće, žitarice, perad i niskomasni sir - smanjuju simptomi i rizik od depresije.
Prvo istraživanje zasnovano je na podacima iz dnevnika ishrane 2.000 muškaraca srednjih godina u kojima su beležili učestalost konzumacije hrane tokom 13 godina. Druga je obuhvatila proučavanje životnih navika 140 ispitanika, a rađena je u sklopu studije za prevenciju od dijabetesa.
Ispostavilo se da dovoljan unos folne kiseline (vitamina B9) smanjuje simptome depresije. Ovog važnog nutritijenta najviše ima u šumskom voću, žitaricama, mesu i džigerici. Takođe, gubitkom telesne mase dolazi do smanjenja rizika od depresije.
Autori studije objavljene u stručnom časopisu "Psychotherapy and Psychosomatics" istakli su da povećanim unosom kobasica, suhomesnatih proizvoda, proizvoda bogatih šećerom i gaziranih pića dolazi do pojave prvih simptoma ovog oboljenja kojeg karakterišu anksioznost, napetost, tuga, nesposobnost za rad i druga negativna osećanja.
(Tanjug)