Uskoro stiže herpes-vakcina protiv HIV-a!

Američki naučnici oduševljeno su predstavili rezultate istraživanja na majmunima koji su pokazali da nova vakcina uspešno štiti ove životinje od SIV-a, ekvivalenta ljudskom HIV-u. Isti princip trebalo bi uskoro da se primeni i na ljudima

Naučnici su došli do vakcine koja, zahvaljujući citomegalovirusu (CMV) iz porodice herpesa, uspešno štiti majmune od SIV virusa, ekvivalenta ljudskom HIV-u, izazivaču neizlečive side, navodi Bi-Bi-Si. Američki stručnjaci oduševljeno su predstavili rezultate istraživanja koji su pokazali da je u slučaju devet od ukupno šesnaest majmuna vakcina protiv SIV-a bila delotvorna.

Isti princip trebalo bi sada primeniti i na ljude i ispitati koliko vakcina može biti efikasna u sprečavanju širenja HIV-a. Profesor Luis Piker sa "VGTI" instituta Univerziteta u Oregonu tvrdi kako je iskorenjivanje ovog, kao i bilo koje druge vrste virusa, veoma težak posao, jer uvek mogu postojati ćelije koje su izmakle analizi.

Ono što javnost najviše interesuje jeste to da li bi iste ili slične vakcine mogle da se koriste i kod ljudi, s obzirom na to kolika je sličnost SIV-a i HIV-a. Kako bi došli do tog otkrića, profesor Piker navodi da je potrebno da se uvere da je njihov proizvod sto odsto bezbedan, jer bi rizik bio suviše velik.

(Telegraf.rs / RTS)