OVO MORATE ZNATI PRI KUPOVINI HRANE: Da li su veštački dodaci štetni?
Evo kratkog vodiča o dodacima koji se najčešće nalaze u hrani. Najvažnije: kako biste izbegli veštačke i nepoznate dodatke hrani, potrošite bar pola sata na čitanje sastojaka na deklaraciji
Koliko puta ste se dosad pri kupovini nekog proizvoda u prodavnici pitali šta znače nazivi svih onih sastojaka, aditiva i veštačkih dodataka koji stoje ispisani na deklaraciji tog proizvoda? Koliko puta ste se pitali da li su ti sastojci uopšte zdravi? Telegraf vam pomaže da otkrijete ima li mesta panici pri kupovini prehrambenih proizvoda i da li su veštački sastojci hrane otrovni.
Što duži spisak sastojaka ispisan na etiketama, manje zdrava namirnica - jedno je od opštih pravila za kupovinu hrane. Stručnjaci savetuju da ne unosite masti, šećere, belo brašno, mnogo soli, pijete oko dva litra vode dnevno, šetate bar sat vremena, ali ne kada su temperature više od 35 stepeni, dovoljno spavate i tako ćete smanjiti rizik od većine bolesti bar za 20 odsto. Međutim, da li je baš sve tako jednostavno?
Kako postići zdravu, uravnoteženu ishranu u vreme kada ste prinuđeni da kupujete u velikim hipermarketima, zbog prekomerne količine posla preskačete obroke, retko kuvate a svaki put kada pročitate sastav namirnica, pa čak i običnih integralnih kifli u lokalnoj pekari, od količine aditiva gotovo da se na mestu šlogirate.
Brojne studije pokazuju da transmasti povećavaju nivo LDL holesterola, a smanjuju HDL ("dobrog") holesterola, povećavaju rizik od srčanog udara, bolesti srca i moždanog udara, a doprinose i povećanju zapaljenja, dijabetesa i drugih zdravstvenih problema.
(Ljiljana Vučetić)