Odobren lek za najagresivniji oblik melanoma

Evropska komisija za lekove dala je "zeleno svetlo" za primenu medikamenta u Evropi. Lek se koristi u terapiji najagresivnije forme raka kože - BRAF

Evropska komisija za lekove odobrila je primenu preparata "Zelboraf" (vemurafenib) za lečenje odraslih pacijenata obolelih od melanoma, objavila je kompanija Roš. Lek je odobren u SAD i u još nekim svetskim zemljama. Preporučuje se kao terapija za najagresivniju formu raka kože.

Evropskom odobrenju je prethodilo (2011 godine) američko odobrenje (FDA) za primenu ovog leka i odgovarajućeg dijagnostičkog testa. Takođe, lek je registrovan i u Brazilu, Izraelu, Kanadi, Novom Zelandu i Švajcarskoj.

U Evropskoj uniji lek je odobren kao prva linija terapije najagresivnije forme raka kože - BRAF V 600 mutiranog neresektabilnog ili metastatskog melanoma. Kada se melanom dijagnostikuje na vreme može se govoriti o potpuno izlečivoj bolesti. Međutim, ukoliko se proširi na ostale delove tela, bolest postaje agresivna i smrtonosna.

Protein BRAF je ključni faktor uključen u kontrolni put normalnog razmnozavanja ćelije. BRAF mutacija može dovesti do nekontrolisanog razmnožavanja ćelija i javlja se kod 50 odsto pacijenata sa melanomom. Dijagnostikovanje BRAF mutacije omogućava lekaru da precizno odredi kod kojih pacijenata lek treba primeniti, odnosno kod kojih pacijenata će lek biti efikasan, navedeno je u saopštenju Roša.

(M.S. / Tanjug)