Vitamin D sprečava Parkinsona

Prema finskim istraživačima, osobe s niskim nivoom vitamina D u poznijim godinama života mogu da imaju povećan rizik od razvoja Parkinsonove bolesti

Naučni tim iz Finske otkrio je da osobe u poznijim godinama života, s niskim nivoom vitamina D, mogu da imaju povećan rizik od razvoja Parkinsonove bolestiVećinu vitamina D telo stvara tokom izlaganja kože suncu, dok ponešto dolazi i iz hrane poput masne ribe, mleka i žitarica. Međutim, starenjem koža stvara sve manje ovog vitamina.

Godinama je poznato da je vitamin D važan za apsorpciju kalcijuma i izgradnju kostiju, a sada su istraživači pokazali da on ima i važnu ulogu u regulaciji imunog i razvoju neurološkog sistema.

Parkinsonova bolest pogađa nekoliko područja mozga i dovodi do simptoma poput tremora (trešenje delova tela, naročito ruku i glave) i usporavanja pokreta. Stručnjaci navode da bi vitamin D mogao da pomogne u zaštiti od postupnog gubitka nervnih ćelija kod ljudi s ovom bolešću.

Uravnotežena, zdrava ishrana trebalo bi da pruži preporučen nivo vitamina D, ali su potrebna dalja istraživanja da bi se otkrilo da li nadoknada vitamina D hranom ili povećano izlaganje suncu mogu uticati na Parkinsonovu bolest i u kojoj fazi bi to bilo najpovoljnije.

( Telegraf.rs/ Tanjug )