Ljute papričice lek za vrućinu?
- Jedite jako začinjena jela, čili paprike na primer, jer aktivni sastojak u njima, kapsaicin, deluje na iste receptore u vašim ustima ili u gornjem delu probavnog trakta, koji reaguju na vrućinu i uzrokuju znojenje - kaže profesor za neurologiju Piter Meknauton sa Univerziteta u Kembridžu
VEROVALI ILI NE! U borbi protiv vrućina, istraživači kao moćno oružje predlažu vrele čajeve, što nije prvi put da se čuje teorija o tome da topli napici pomažu sa vrućinama, ali i začinjenu ili ljutu hranu. Objašnjenje je da je znojenje najbolji način rashlađivanja.
Kako piše portal Dojče vele, stručnjak za neurologiju Piter Meknauton sa Univerziteta u Kembridžu kaže da će konzumacija napitaka kao što su topli čaj ili voda povisiti unutrašnju telesnu temperaturu, što pak uzrokuje pojačano znojenje.
Živci u našim ustima i u gornjem delu probavnog trakta reaguju na toplinu napitka stimulirajući mozak na pojačanu proizvodnju znoja. A kako znoj isparava s površine kože, tako se delotvorno rashlađuje ljudsko telo.
- Hladni napici rashlađuju samo trenutno jer je volumen hladnog napitka relativno mali u poređenju s ljudskim telom, pa učinak rashlađivanja brzo prođe. Uz to postoji ograničenje koliko čovek može da popije tečnosti kako ne bi preopteretio bubrege. Tako da ni u kom slučaju ne treba piti previše - kaže profesor Meknauton.
(Telegraf.rs / Izvor: dw.de, Autori: Džesi Vingard / Snježana Kobešćak)