Muškarci, ako nećete infarkt, doručkujte!

Najnovije istraživanje pokazalo je da preskakanje doručka povećava rizik od srčanog udara, posebno kad su u pitanju pripadnici jačeg pola

Evo još jednog razloga da svakog jutra doručkujete. Preskakanje doručka može da poveća šanse da doživite srčani udar!

Studija sprovedena na grupi starijih muškaraca koji su redovno preskakali doručak pokazala je da imaju 27 posto više šansi da dožive srčani udar od onih koji su doručkovali. Stručnjaci sa Harvarda kažu da ti rezultati mogu da se primene i na druge grupe.

Zašto preskakanje doručka predstavlja toliki rizik po srce? Stručnjaci nisu sigurni, ali smatraju da su ljudi koji ne doručkuju gladniji tokom dana i jedu veće obroke. To znači da telo mora da procesuira više kalorija za kraće vreme što može da dovede do porasta nivoa šećera u krvi i zagušenja arterija.

Drugim rečima, više od sedam procenata onih koji nisu doručkovali imali su srčane udare u odnosu na šest posto onih koji su doručkovali. Stručnjaci su proračunali da se rizik penje na 27 posto uzevši u obzir i faktore poput pušenja, konzumiranja alkohola, zdravstvenih problema poput visokog krvnog pritiska i gojaznosti.

- Poruka je jednostavna. Doručak je važan obrok – poručio je jedan od autora studije Erik Rim.

(Tanjug)