OPREZ U KUHINJI: Deset vrsta hrane koje mogu da vas otruju
Sa pojedinim namirnicama se ne smete igrati. Naime, ukoliko se ne vodi računa o načinu njihove pripreme, posledice mogu da budu fatalne
Postoje namirnice koje imaju kako svoju ukusnu i zdravu, tako i otrovnu stranu. Usled nepažnje mogu da budu fatalne po vaše zdravlje. Reč je o vrlo osetljivim vrstama hrane prilikom čije pripreme bi čovek trebalo da otvori četvore oči. Zato, ukoliko se nađete u "okršaju" sa ovim namirnicama, povedite računa o tome kako ćete ih servirati u tanjir. Evo o kojim "trovačima" je reč.
Gljive ako berete sami, ne zaboravite da je oko pet odsto njih otrovno. Vodite računa.
Rabarbara je otrovna jerzeleni listovi ove biljke sadrže oksalnu kiselinu. Zbog toga biste mogli da dobijete kamen u bubregu, a ako pojedete veću količinu, ishod može biti koban.
Pasulj sadrži veće količine toksina lektina. Biljkama lektin služi kao vrsta primitivnog zaštitnog sistema, slično kao antitela kod ljudi. Samo tri nekuvana zrna pasulja mogu da izazovu povraćanje i proliv.
Brazilski oraščići, hrana s najvećom dozom prirodne radioaktivnosti, čak 1.000 puta veća koncentracija radijuma nego u nekoj drugoj hrani.
( T.M. / mojezdravlje.ba )