Da li vaša deca dovoljno spavaju?

Ako vas muči ova dilema, znajte da niste jedini. Istraživači su otkrili da su i početkom dvadesetog veka roditelji muku mučili sa mališanima koji nisu želeli na vreme da odu na počinak

Analizirajući stare rukopise, naučnici su primetili da su u svim vremenima, iako se sa svakom generacijom menjala preporuka koliko sati sna je dovoljno, roditelji smatrali da im deca spavaju minimum pola sata manje nego što bi trebalo. Stručnjaci današnjice ističu da je deci između pete i dvanaeste godine potrebno od 10 do 11 sati sna svakoga dana, dok je tinejdžerima dovoljno 9 do 10 sati.

Današnji klinci spavaju 70 minuta manje nego deca koja su odrastala početkom dvadesetog veka, a roditelji su i tada za loše spavačke navike svog podmlatka bili skloni da krive produkte kulture. U to vreme sva je krivica svaljivana na romane i prve radio aparate, dok se danas na stubu srama nalaze televizija i Internet.

Savremeni adolescent u snu provede manje od osam sati,  a rezultati jedne ankete sprovedene u Americi pokazuju da čak petinu dece svakog jutra budi zvonjava telefona, bilo da je reč o pozivu ili SMS poruci, najčešće upućenih od strane upavo samih roditelja.

Psiholozi upozoravaju da manjak sna može imati negativan uticaj na zdravlje mališana u razvoju, a posebno utiče na razvoj gojaznosti, agresivno ponašanje i razvoj problema sa pamćenjem i učenjem. Previše besanih noći takođe mogu uzrokovati depresiju i niz drugih neurotičnih stanja koja vremenom mogu dovode do podleganja iskušenju i zloupotrebi alkohola i droga, u mnogo većoj meri nego kod dece koja imaju zdrav san.