Riblje ulje ne sprečava šlog

Iako su dobre za krvne sudove, omega-3 masne kiseline ne ublažavaju rizik od kardiovaskularnih bolesti

Dodaci ishrani na bazi ribljeg ulja, bogati omega-3 masnim kiselinama, ne koriste pacijentima pod visokim rizikom od kardiovaskularnih problema koji su već na medikamentima, zaključak je jedne italijanske studije.

Studija, kojom je rukovodio Mario Negri iz milanskog udruženja "Societa prodotti antibiotici", obavljena je na 12.513 pacijenata, od kojih je polovina dobijala preparate omega-3, dok su drugi bili na placebu na bazi maslinovog ulja. Utvrđeno je da omega-3 nije pomogao u sprečavanju takozvane "atrijalne fibrilacije", koja predstavlja uobičajen problem srčanog ritma.

Nakon tri godine, gotovo isti procenat ispitanika u obe grupe je doživeo šlog - 11,7 odsto onih na omega-3 preparatima i 11,9 odsto onih na placebu. I stopa smrtnosti zbog kardiovaskuilarnih uzroka u dve grupe ispitanika je bila otprilike ista.

(Tanjug)