ZBOGOM SEPSI: Naučnici doskočili trovanju krvi

Zahvaljujući savremenim medicinskim tehnologijama, napravljen je “nano-sunđer” koji iz krvi uklanja toksine poput zmijskog i pčelinjeg otrova, ali i smrtonosnih bakterija koje izazivaju sepsu

Grupa američkih istraživača napravila je “nano-sunđer” koji može da detektuje i ukloni veliku količinu otrova iz krvi. Prema istraživanju objavljenom u najnovijem broju časopisa “Nature Nanotechnology”, ova inovativna metoda pre svega bi omogućla  pružanje zdravstvene pomoći kod zmijskih otrova, uboda pčela, ali i opasnih supstanci koje proizvode bakterije zlatne stafilokoke otporne na antibiotik “meticilin” ili ešerihije koli.

Lijangfang Džang i njegovi saradnici s Univerziteta Kalifornija u San Dijegu uspeli su da od biokompatibilnog polimerskog jezgra naprave ovakav jedan “nano-sunđer”. Kako bi omogućili da on bude aktivan, izbegli da bude meta imunološkog sistema i da slobodno može da cirkuliše kroz krv, došli su na ideju da ga obaviju prirodnom opnom crvenog krvnog zrnca iz koga je izvađen hemoglobin. Zahvaljujući opni eritrocita, američki istraživači uspeli su da proizvedu više hiljada “nano-sunđerčića”, 3.000 puta manjih od crvenog krvnog zrnca.

(Tanjug)