Upoznajte carstvo za nas zdravih bakterija

Možda niste znali, ali neke bakterije su i te kako dobre za zdravlje. Pojedine leče infekcije, ima onih koje čuvaju od srčanog udara, dok neke utiču na lepotu naše kože

Neke bakterije su zdrave. Upravo zbog toga se korišćenje antibakterijskih sapuna kao i ispiranje antiseptičnom vodicom ne preporučuje uvek, jer se na taj način spiraju i bakterije koje su korisne za zdravlje. U našoj blizini živi 100 triliona bakterija, a 95 odsto njih živi u našoj utrobi. Ostale kolonije nalaze se na našoj koži, respiratornom sistemu i genitalijama.

Većinom su bezopasne i korisne za nas, ali tu su i "loše bakterije", koje mogu biti loše za zdravlje. Ipak, nismo bolesni, budući da je naše telo zaseban ekosistem u kojem bakterije održavaju stalnu ravnotežu. Ukoliko se ravnoteža poremeti, dolazi do bolesti. Pogledajte neka od otkrića o dva kilograma bakterija koje žive u nama.

Bakterije koje teraju depresiju

Neke od bakterija u našem organizmu mogu da utiču na raspoloženje. U jednoj studiji, miševi su hranjeni lactobacillusom (bakterijom koja živi u našem stomaku) i bili su mnogo manje nervozni. Razlog za to je taj što ove bakterije proizvode GABA, moždanu hemikaliju koja ima smirujući uticaj.

Važno je i šta jedemo

Bakterije iz stomaka žive od onoga što jedemo i ostataka mrtvih ćelija pa se tako kolonije razlikuju u zavisnosti  od naše ishrane. Ishranom bogatom masti i ugljenim hidratima možemo prilično da utičemo na naše zdravlje, budući da takva ishrana najviše pogoduje bakterijama u organizmu. Da li će to biti dobro ili loše za organizam, zavisi od kolonija koje se već nalaze u nama.

( Tamara Milić / Klix.ba )