Šećer ne povećava rizik od dijabetesa
Dugo se sumnjalo da hrana bogata šećerom povećava rizik za nastanak šećerne bolesti. Ipak, nedavno sprovedeno istraživanje pobilo je tu teoriju
Hrana bogata šećerom ne povećava rizik od dijabetesa! Naučnici bolnice Rojal Kvin, sa Univerziteta u Belfastu, nedavno su objavili rezultate kliničkog ispitivanja tokom kog su istraživali uticaj unosa velike količine šećera na vaskularno zdravlje i insulinsku otpornost, za koju se tvrdi da je uzrok dijabetesa tipa II.
Istraživanje je rađeno na 13 zdravih muškaraca koji su bili podeljeni u dve grupe. Prva grupa je tokom šest nedelja unosila 25 odsto kalorija iz saharoze, a druga deset procenata od ukupnog dnevnog unosa. Ispitivanje se sastojalo od dve intervencije koje su trajale po šest nedelja a između njih je bilo razdoblje od četiri nedelje tokom kojih su se grupe vraćale svojoj uobičajenoj ishrani.
Ishrana obe grupe bila je sličnog makronutritivnog sastava (ugljeni hidrati, masti i belančevine), a razlika je bila u zameni saharoze skrobom i nije pokazala nikakav nepovoljan uticaj na povećan rizik od dijabetesa, ali ni na brojne druge metaboličke i fiziološke parametre poput elastičnosti arterija koja utiče na rizik od bolesti srca i nivoa glukoze u krvi.
Ipak, prehrana može da ima jak uticaj na rizik od razvoja dijabetesa tipa II jer uticaj zasićenih masti dokazano može negativno da utiče na povećanje šećera u krvi. Doktori savetuju da je najbolji način za smanjenje rizika obolevanja od dijabetesa promena stila života, odnosno smanjenje telesne težine, manji unos kalorija, kao i povećana fizička aktivnost.
Kod ljudi sa povećanim rizikom od dijabetesa tipa II čini se da prehrana bogata ugljenim hidratima i siromašna mastima štiti od insulinske otpornosti. Takođe, i njima se savetuje zdrava telesna težina i aktivan stil života kako bi se smanjio rizik od obolevanja.
( Tamara Milić / mojezdravlje.ba )