TRUDNICE, SVE JEDITE: Izbirljive mame rađaju izbirljivu decu

Kako tvrde naučnici, bebino čulo ukusa i sklonost prema određenim vrstama hrane definišu se već u stomaku

Deca lakše prihvataju namirnice koje je majka jela u trudnoći zbog toga što im je taj ukus poznat, pokazala je studija jednog američkog centra za istraživanja. Naučnici su otkrili da trudnice koje jedu raznovrsnu hranu s puno voća i povrća ređe imaju problema sa ishranom beba, dok izbirljivije majke rađaju izbirljivu decu.

- Deca koja su biološki navikla na slane i slatke namirnice neće voleti gorku hranu poput zelenog povrća - objašnjava autor studije, dr Džuli Menela.

Deca koja se ne doje lako prihvataju voće i povrće ako im se ono daje čim pređu na čvrstu hranu.

- Već u uzrastu od dve godine ne postoji razlog zbog kog dete ne bi jelo sve što jedu i odrasli, a najbitnije je da na stolu uvek bude što raznovrsnije hrane - zaključuje doktorka.

(24sata.hr; Telegraf.rs)