KONAČNO: Otkrivene T-ćelije, ubice raka

Japanski istraživači otkrili su T-ćelije, čijim direktnim ubrizgavanjem u ćelije kancera ova opaka bolest može biti pobeđena

Naučnici su prvi put stvorili ćelije koje mogu da ubiju ćelije kancera. Za ovo otkriće zaslužni su japanski istraživači koji su stvorili T-ćelije - "ubice" ćelija raka.

Oni tvrde da se one mogu direktno ubrizgavati u kancer pacijenta. Njih prirodno stvara telo, ali u nedovoljno velikom broju, pa bi injektiranje takvih ćelija u telo trenutno podstaklo imunološki sistem i pomoglo mu da se izbori sa bolešću.

Kako bi ih napravili, naučnici su prvo reprogramirali T limfocite specijalizovane za ubijanje određenih tipova raka, u drugi tip ćelija pod nazivom pluripotentne matične ćelije (iPS ćelije).

Od njih su zatim razvili potpuno aktivne T limfocite specijalizovane za uništavanje ćelija kancera. Ovi limfociti u budućnosti bi mogli da budu standardna terapija, ali je do tada potrebno obaviti još mnogo ispitivanja.

Ranija istraživanja pokazala su da T-ćelije stvorene u laboratoriji uz upotrebu konvencionalnih metoda nisu dovoljno dobre jer imaju kratak životni vek. 

Kako bi to prevazišli, japanski istraživači, predvođeni Hirošijem Kavamotom, reprogramirali su zreli ljudski T limfocit u iPS ćeliju i ispitali kako se ove ćelije razlikuju.

Zatim su izazvali njihovo ponovno pretvaranje u T limfocite.

- Sledeći korak biće testiranje da li ove T-ćelije mogu selektivno da ubiju ćelije tumora a da ne oštete zdravo tkivo. Ako mogu, onda bi se u budućnosti ubrizgavale direktno u organizam pacijenta. To bi moglo da se desi u ne tako dalekoj budućnosti - kaže dr Kavamoto.

Dr Duško Ilić, stariji predavač nauke o matičnim ćelijama na Kings koledžu u Londonu, kaže da je studija primenila sasvim novi pristup terapiji na osnovu ćelija. Iako su potrebna dodatna ispitivanja, početni rezultati su obećavajući. 

Ovaj pionirski rad je dobra osnova za buduću terapiju ćelijama i personalizovanu medicinu.

(Telegraf.rs / izvor: Cell Stem Cell)

Teme