ŠEĆERAŠI, DOBRE VESTI: Kafa ne povećava rizik od dijabetesa

Konzumiranje kafe ne samo da ne povećava rizik od dijabetesa tipa 2, nego ga čak i smanjuje, ukazuje studija stručnjaka s Harvarda

Na velikom uzorku, od preko 100.000 muškaraca i žena praćenih tokom 22 godine, utvrđeno je da su oni koji piju zaslađena pića pod 23 odsto većim rizikom da obole od dijabetesa tipa 2 nego oni koji to ne čine. Pritom, bilo je svejedno da li su u pitanju pića koja sadrže kofein ili ne. Time su opovrgnuti nalazi nekih ranijih studija koje su tvrdile da ovaj sastojak kafe povećava rizik od šećerne bolesti tako što privremeno onemogućava da organizam efikasno prerađuje šećer.

Stručnjaci s Harvarda su, takođe, utvrdili da redovno konzumiranje kafe smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2 kod žena za osam odsto, bez obzira da li se radi o kafi sa ili bez kofeina.