VAMPIRSKA TERAPIJA: Doza krvi mladih podmlađuje mozak starijih

Iako zvuči kao scena iz filmova o Drakuli, krv mlađih osoba mogla bi da posluži za podmlađivanje mozgova ljudi u godinama, ali i jačanje njihovih mišića, jetre i imunog sistema

Eksperimenti su pokazali da kada se starijim miševima u krvotok ubaci krv mnogo mlađih životinja, veze između njihovih moždanih ćelija se podmlađuju i poboljšava im se pamćenje.  Terapija je toliko efikasna da osamnaestomesečni miševi postižu iste rezultate na memorijskim testovima kao i oni stari samo četiri meseca. Inače, ovi glodari obično žive između 18 meseci i dve godine.

Ukoliko se pokaže da je terapija bezbedna i uspešna i kod ljudi, mogla bi da počne da se koristi za usporavanje starenja. Ovakve terapije bi čak mogle da spreče ili uspore razvijanje oboljenja kao što je Alchajmerova.

- Da li smatram da ubacivanje mlade krvi u krvotok može da ima uticaja na mozak? Svakog trenutka sam sve više ubeđen u to da bi moglo. To nije nekakav lek koji bi mogao da im kojekakve propratne pojave. To je samo krv. U pitanju je obična transfuzija – objašnjava istraživač Saul Vileda.