Nacije koje jedu više čokolade imaju više nobelovaca

Slučajnost ili ne, otkriveno je da Švajcarci koji po glavi stanovnika konzumiraju najviše čokolade imaju i najveći broj dobitnika Nobelove nagrade

Što se u nekoj zemlji konzumira više čokolade, ona ima više nobelovaca po glavi stanovnika. Ovo je rezultat istraživanja koje je dokazalo da flavonoidi, moćni antioksidanti koji se nalaze u kakau, zelenom čaju i crnom vinu, smanjuju rizik od demencije i poboljšavaju funkcije mozga kod starijih osoba.

- Budući da čokolada hipotetički može da poboljša kognitivne funkcije pojedinaca, pa tako i čitavog stanovništva, upitao sam se da li postoji veza između konzumiranja kakaa u jednoj zemlji i mentalnog kapaciteta njenih stanovnika - rekao je dr Franc Meserli sa Kolumbija univerziteta u Njujorku.

Rezultati istraživanja su bili iznenađujući. Prema dr Meserliju, "postoji značajna korelacija između konzumiranja čokolade po glavi stanovnika i broja laureata Nobelove nagrade na 10 miliona stanovnika u ukupno 23 zemlje".

Na prvo mesto izbila je Švajcarska, kako po broju nobelovaca, tako i po količini konzumirane čokolade, naveo je Meserli, dodajući da je u svojoj studiji koristio statističke podatke nekoliko proizvođača čokolade.

U "zlatnoj sredini" našle su se Sjedinjene Američke Države, Francuska i Nemačka, dok su Kina, Japan i Brazil na začelju. Jedini izuzetak je Švedska koja bi, prema njegovim proračunima, sa 6,4 kilograma konzumirane čokolade godišnje trebalo da ima oko 14-ak nobelovaca, a u stvari ih ima više nego dvostruko - 32.

Postoje dva objašnjenja za to, kaže ne bez ironije dr Meserli:

- Ili Nobelov komitet u Stokholmu favorizuje svoje zemljake, ili efekti čokolada snažnije deluju na Šveđane.

Američki istraživač se, ipak, ogradio:

- Ovi rezultati su, svakako, samo hipotetički i morali bi da budu podvrgnuti podrobnim proverama.

(Telegraf.rs/ Tanjug)